На 22 юли 2019 да почерпят

Германците не искат АКК за канцлер Крамп-Каренбауер губи подкрепа

Италия атакува правилата за публични разходи на ЕС

Партията на Владимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна по предварителни данни

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Хонконг

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 юли 2019

Ремонтират обсерваторията в Борисовата градина Софиянци гледат звездите през 120-годишен телескоп

Шефът на обвинения в кибератака срещу НАП: Няма да отключим компютъра му за ГДБОП

Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Партиарх Неофит: Да разтворим сърцата си към всеки ближен и към всеки страдащ

Обръщение към православните християни на Българския патриарх Неофит по повод светото Рождество Христово на 24 декември – Бъдни вечер.

Записът е направен от екип на Българското национално радио в Патриаршеския дом. Обръщението е излъчено на 24 декември 2015 г. по БНР.

Ето и текста на обръщението:

Възлюбени в Господа чеда на християнската ни църква,

Отново сме в навечерието на Христовото Рождество и всяко християнско сърце е притихнало в очакване на дивното събитие – Бог се ражда в плът и цялото творение се устремява към Витлеемската пещера. Пастирите, водените от звездата мъдреци и целият свят чуват ангелската песен „Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение“. Така славослови църквата и днес, така го славим и всички, събрани заедно в малките ни домашни църкви, нашите домове, където по стародавна традиция с вяра в Бога и надежда в неговото обещание очакваме да настъпи това най-чудно събитие от богочовешката история. Ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци, защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, който е Христос Господ. Така бе казал някога на витлеемските пастири ангелът господен, така слушаме и ние днес две хилядолетия по-късно и с препълнени от неземна радост сърца, отново и отново възгласяме: „Твоето Рождество, Христе, Боже наш, озари света със светлината на познанието. Господи, слава тебе!“ И в деня, когато Бог в любовта и щедростта си към нас разтваря така широко своите обятия, че да изпрати в света своя единороден син, разтваряме и ние нашите сърца към всеки наш ближен и към всяка страдаща душа. В изпълнение на Божията повеля да подпомогнем според нашите сили нуждаещите се, да утешим безутешния, да дадем надежда на обезнадеждения и да покажем, че сме верни Христови ученици и следовници, които помнят думите му: „Доколкото сте сторили това на едного от тия мои най-малки братя, мене сте го сторили.“ Днес нашият свят продължава да страда, разтърсван от много и различни бедствия. Божият мир, който Богомладенецът донесе с идването си сред нас, е поставен на изпитания от всевъзможен характер. Хиляди и милиони продължават да изнемогват и се нуждаят както от дом и препитание, така и от Божието слово и наставление, от подкрепата и утехата на църквата и на всеки християнин. Необходимо е да се обединим около Христовото учение и неговите божествени заповеди, та укрепени с благодатните сили на църквата, да работим всеки ден от нашия живот за тържеството на доброто, на мира и любовта. Навсякъде, където Бог ни е изпратил, да му служим, да прославяме името му сред човеците. За всичко това и за още много важни житейски неща сме призовани да размислим най-вече днес, в тихата и свята нощ на Рождеството. Като имаме пред очи лежащият в яслите Господ и Спасител Исус Христос, да отворим и ние сърцата си и да бъдем подражатели на безмерната му любов към нас и на божественото му смирение.

Отечески благославяме празничната семейна трапеза на Бъдни вечер, която ни събира с нашите близки около тлеещия бъдник и радва сърцата на всички ни. Благодатта, мирът и любовта на родилия се Богомладенец да бъдат с всички нас. Амин! Честито Рождество Христово!

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.