Новите лидери на ДПС - кои са те

След като Лютви Местан беше изключен от ДПС, трима души ще са временните съпредседатели до Националната конференция на Движението през април. Това са Рушен Риза, Четин Казак и Мустафа Карадайъ.

Рушен Риза

Рушен Риза е роден през 1968 г. в с. Николаевка, община Суворово, Област Варна. Член е на ДПС от създаването на партията. Бил е началник на кабинета на бившия земеделски министър Мехмед Дикме и за кратко на наследника му Нихат Кабил. По професия е икономист. През май 2005 г. три месеца преди края на мандата на кабинета Сакскобургготски е направен избор на членове на Комисията за установяване имущество, придобито от престъпна дейност, в която Рушен Риза е избран от квотата на Народното събрание. На този пост остава до 14 октомври 2009 г. На парламентарните избори през лятото на 2009 г. е кандидат за народен представител в 41-о Народно събрание в 3-МИР Варна и в 8-МИР-Добрич, издигнат от ДПС. Движението вкарва двама депутати от Добричкия многомандатен район. Рушен Риза, който е втори в листата, става депутат с решение на Конституционния съд на мястото на Бюрхан Абазов, но по-късно пак с решение на Конституционния съд ДПС загуби този мандат.

От януари 2010 г. Рушен Риза е заместник-председателят на ДПС с ресор организационна дейност. Той пое поста от Касим Дал, който бе изключен от движението.

На предсрочните парламентарни избори през май 2013 г. той е кандидат от ДПС в 8-МИР Добрич и влиза в парламента. В 42-то Народно събрание е зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

На предсрочните парламентарни избори през октомври 2014 г. за 43-то Народно събрание той е водач на листата на ДПС в 8-МИР Добрич и е избран за народен представител в 43-но Народно събрание. В него е член на Комисията по отбраната.

Мустафа Карадайъ

Роден е на 08.05.1970г. в село Борино, община Борино, област Смолян. Женен, с две деца. Завършва висшето си образование в УНСС. По професия е икономист, владее два езика – английски и турски. От 1996г. до 2002г. е служител в Централата на ДПС. От 1996-та до 2001-ва година е преподавател по „Информатика” в НБУ. От 2002г. до 2010г. е зам.-изпълнителен директор на Агенция за следприватизационен контрол. Секретар на ЦИК за ИПВР- 01 г., МИ-03г., ИПВР- 06г., ИЧЕП- 07г., МИ-07г., ИЧЕП- 09г., ИНП -09г. и член за ИНП-05г.

Учредител на Академичното дружество на ДПС в гр.София и член на ДПС от месец май 1991г. Учредител на младежката организация на ДПС и неин председател за първите два мандата (1998-2003).

От 2010 г. до момента е организационен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС.

Четин Казак

Роден е на 29.07.1972 г. в Търговище. По професия е юрист, владее 4 езика – английски, руски, турски, френски. Женен е.Със стипендия на френското правителство следва международно право в Бургундския университет, Дижон с брат си близнак Метин. След завръщането си в България карат стаж в Президентството. Работят известно време в частни фирми. От 2000 г. до май 2001 г. е работил като юрист в Дирекция „Европейска интеграция и отношения с международните финансови институции" към Министерския съвет. Освен в 43-то Народно събрание, участва и в 39. 40, 41, 42 НС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини