27 депутати не са взели думата от парламентарната трибуна за цяла година

27 депутати не са казали нито дума от парламентарната трибуна за цяла година. Това показва справка на парламента, цитирана от bTV. Останалите депутати са говорили общо 455 часа, или това е равно на 19 денонощия. Има и такива, които са говорили броени минути, което означава, че са казали например: „Искаме почивка".

Сред рекордьорите по говорене са Данаил Кирилов, Димитър Байрактаров, Менда Стоянова и Мая Манолова. Въпреки че Манолова беше избрана за омбудсман през юли, тя е успяла да говори над 15 часа.

Стенографът в НС Карамфил Матев записва думите на депутатите от 13 години. Казва, че с времето речите им са се развили и описва добрия оратор. „Който се изказва спокойно с гладка мисъл, без да бърза - ето това е прекрасният оратор”, казва той.

Карамфил Матев казва, че депутатите понякога не могат да избягат от клишетата. А стенографите прилагат свои тайни, за да пестят време.

Един от рекордьорите по говорене е Данаил Кирилов от ГЕРБ с 16 часа изказвания. Той ги е натрупал, защото като шеф на правната комисия чете важни документи от парламентарната трибуна. „За трибуната трябва смелост, като, разбира се, не бива и да се прекалява, защото има много колеги, които обичат да се слушат от трибуната”, изтъква той.

Само с 20 минути след него е Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. „ Депутатите изобщо не трябва да си мерят приказките, него затова са го изпратили тук, това е неговата работа”, посочи той.

Някой са предпочели да говорят повече в парламентарните комисии - като заместник-председателя на парламента Явор Хайтов. „Понякога с по-малко отнето парламентарно време може да си много по-полезен”, убеден е той.

Има и други рекордьори, като Айдоан Али от ДПС, който е говорил от парламентарната трибуна минута и осем секунди

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини