Румънската премиерка ще се кандидатира за президент

ФБР разследва 1000 опита за кражба на интелектуална собственост от китайци

Задържаха шеф от фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Заев: Груевски присвояваше чужда история Припомни, че предишната власт в Скопие е провела масова операция, наречена антиквизация

670 евро глоба за тениска с щампа на марихуана в Хърватия

Френските власти разследват слух, че водата в Париж е отровена

В САЩ избраха военен министър

Експерт: На софтуерните специалисти да се преподава и етика

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области утре

Тръмп: ЕС ни убива в търговията

Европейските консерватори и реформисти на среща с транспортните министри на България, Унгария, Латвия, Литва и Полша

Джелял ще получи възмездие за злините си

Любовният бизнес цъфти на Север, на Юг – джендъри на плажа

Oбявиха свободните места след второто класиране в гимназиите

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 юли 2019

Коледа по римски – оргии, хазарт и жертвоприношения

Езическите корени на коледните и новогодишните празници разкриват разкошна картина на карнални карнавали, наситени с безразборен секс, изобилие от храна, пиене и освободено поведение. Още от римски времена честването на средата на зимата в края на декември е било повод за голи танци и песни по улиците. Древният езически празник Сатурналии символизирал времето за трошене на оковите на строгия социален ред, еманципиране от задръжките и впускане в една продължителна оргия от удоволствия.

Сатурналии капсулира прекрасно ноторния римски хедонизъм. Празникът е бил в чест на божеството Сатурн и възвестявал периода, в който всяка сериозност е била забранявана и изгонвана от битието. Това се казва качествена религиозна традиция.

По време на Сатурналии дори имало обичаи господарите да сменят местата си със своите роби и да им сулжат за кратко. Възрастните изпълнявали всяка прищявка на децата, а аристократите изменяли драматично своя дрескод и започвали да носят наситени цветове – червено, лилаво и златно. Всеки можел да носи каквито иска дрехи и да ги комбинира по свое усмотрение.

Много хора носели така наречената шапка на свободата, която обикновено е била давана на роби, когато те получавали свободата си. В контекста на Сатурналии всички се чувствали като току-що освободени, буквално отвързани, роби.

Традиционно в средата на зимата римляните празнували по домовете си, но историкът Ливий описва през 217 години пр.Хр., че било нормално и организирането на разточителна публична вакханалия на най-стария храм в Рим – храма на Сатурн. Оттам пияните и развеселени римляни се разпилявали по улиците на града и се поздравявли с думите Io Saturnalia!, както днес ние си казваме “Весела Коледа” или “Честита Нова година”. По традиция на честванията на празника се поставяла малка статуя на Сатурн, което символизирало благославящия поглед на божеството към разпускането на боготворящите го смъртни.

По време на Сатурналии е било позволено да се играе хазарт. Състезанията с колесници допълвали богатата празнична картина, като понякога се е стигало до 36 гонки в един ден.

Древните римски поети описвали празника като “най-добрите дни”. Сатурналии отплува в историята като пиков период от римския календар и някои от неговите елементи поставят основите на християнската Коледа – като например разменянето на опаковани подаръци.

Разбира се, църквата е окастрила възхитителните греховни традиции с оргиите и гуляите. Голите танци и песни стават табу. Хазартът също. Може да се каже, че християните редуцират разкошните разгулни тържества в чест на аграрния бог Сатурн в скучно и смирено поклонение пред Христа. За щастие с настъпването на капитализма, глобализма, сексуалната революция и секуларизацията декемврийските празници си възвръщат някои от по-интригуващите моменти. Е, традиционните жертвоприношения и повсеместните улични оргии все още не реабилитирани и реставрирани от римското си забвение, но за всичко си има време.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.