Папа Франциск призова за скромност и милосърдие

За скромност и милосърдие призова по време на рождествената служба във Ватикана папа Франциск късно снощи.

По думите на главата на Римокатолическата църква имаме нужда именно от скромност и милосърдие в обществото, защото то е погълнато от привидности и самолюбие.

„В свят, който твърде често е суров с грешника и мек с греха, трябва да възпитаваме силно чувство за справедливост", каза папата в кратка проповед пред хилядите вярващи в базиликата „Свети Петър".

Папа Франциск осъди още „културата на безразличието, което често преминава в безмилостност".

"Няма място за съмнение. Нека го оставим на скептиците. Няма място за безразличие, което доминира в сърцата на онези, които не могат да обичат, защото се страхуват да не загубят нещо", заяви той.

"В една култура на безразличието, която нерядко е безмилостна, нашият начин на живот трябва да прелива от благочестие, съчувствие, състрадание и милосърдие, като ежедневно отпива от кладенеца на молитвите", подчерта папа Франциск.

У нас стотици миряни се стекоха в католическия храм „Свети Андрей Апостол" в село Калояново, за да присъстват на среднощната литургия за Бъдни вечер, съобщи bTV.

Тя е централното събитие по време на католическите коледни празници. В началото й се открива яслата с фигурките на Младенеца и Светото семейство, пред които вярващите се покланят. По старинен местен обичай деца, облечени като пастири, влизат в храма под съпровода на камбанен звън. Символиката е, че именно пастирите първи са посрещнали Божия син.

На Рождество Христово, след тържествената литургия сутринта, всяко семейство се събира на обяд и хората си искат взаимно прошка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят