Звезди за бързо реагиране: 10 вдъхновяващи истории на знаменитости, спасили живота на обикновени хора

Мнозина са убедени, че знаменитостите, на които се възхищават от екрана, са едва ли не хора от друг свят. Всъщност на т.нар. звезди нищо човешко не им е чуждо, включително поривите да творят добро. Пример за това е дори един Никълъс Кейдж, чийто имидж в живота не е от най-благопристойните. Но когато историята на актьора, който помогна на свой фен в беда, обиколи интернет пространството, носителят на “Оскар” изведнъж бе видян в нова светлина.

На 4 декември на Кейдж и през ум не му минава да отклони молбата на живеещия в Охайо Брит Рамзи. Непознатият се доближава до актьора по време на снимките на “Човек за човека е вълк” (Dog Eat Dog) и го моли да се снимат заедно, показвайки листовка със снимка на 15-годишната му доведена дъщеря Алексис Боровяк. Оказва се, че момичето е изчезнало и около десет дни от него ни вест, ни кост.

Алексис се запознава през интернет с 41-годишния Крис Шрьодер, но срещата им на живо не води до нищо добро. Той затваря момичето в дома си и я принуждава да правят секс. Алексис е открита след три седмици, прекарани в заточение, след като вторият й баща решава, че въпреки полицейското разследване, няма да им е излишна и помощ от популярна личност. Снимката на Кейдж с листовката обикаля мрежата. Адресът на дома, в който е затворена Алексис, е намерен с помощта на интернет доставчик. Не е ясно доколко постъпката на актьора е помогнала в разследването, но това, че Кейдж проявява разбиране и откликва на молбата на роднините на изпадналото в беда момиче, трогва мнозина.

Друга история, в която звезда се притичва на помощ на простосмъртен, се случва в Италия. През май 2014 г. британският актьор Роуан Аткинсън (екранният мистър Бийн) се появява в съдбовен момент до претърпял автомобилна катастрофа мъж. Пострадалият - американски бизнесмен, губи контрол над спортната си кола, докато натиска газта по магистралата. Автомобилът изхвърча от пътя, преобръща се и с бясна скорост се врязва в близко дърво. Шофьорът е с множество наранявания, но за късмет зад него шофира Аткинсън, току-що пристигнал на почивка в Тоскана. Като вижда какво се случва, артистът веднага му се притичва на помощ и остава на местопроизшествието до идването на Спешна помощ и полицията.

Не на всеки е по силите да се вземе в ръце в критична ситуация, но Джон Малкович явно е способен на това. Актьорът демонстрира бързите си реакции по време на снимките на филма “Казанова: вариации” в Торонто. На 6 юни 2013-а пред очите му възрастен мъж се спъва, пада върху метално скеле и получава страховита рана на шията. Малкович хладнокръвно притиска мястото и спира шуртящата кръв, докато пристигне медицински екип. Благодарение на него 77-годишният Джим Уолпол е спасен. “Всеки на мое място би постъпил така. Нищо особено не съм направил”, коментира Малкович. Ние обаче знаем, че не всеки, дори да има желание, би успял да направи подобно нещо по толкова прецизен начин.

Звездата от филма “Титаник” Кейт Уинслет пък се държи геройски по време на пожар. През 2011 г. върху дома на милиардера Ричард Брансън на един от Британските Вирджински острови, където тя е на гости със семейството си, пада мълния и сградата бързо е обвита в пламъци. Когато всичко приключва, Брансън разказа пред журналисти как Кейт лично е помогнала да изнесат 90-годишната му майка от огнения ад. През 2014-а самата Ева Брансън обаче заяви, че случаят си е чиста измислица - тя дължала живота си на своите внуци, които събудили всички вкъщи, а Кейт… Кейт просто й помогнала да слезе по стълбата и да излезе от къщата. Е, все пак е помогнала!

Британският престолонаследник принц Уилям неведнъж е бил в полза на обществото. През март тази година той постъпва на работа като пилот на хеликоптер за Спешна помощ в авиокомпанията Bond Air Services. Кариерата му засега е кратка, но вече е спасил поне два човешки живота. Според пресслужбата на ВВС принцът е помогнал за транспортирането на 9-годишно момиченце, пострадало при автомобилна катастрофа, до една от болниците в Кеймбридж.

И Том Круз, когото всички смятат за студен и дистанциран представител на сциентолозите, е в групата на “звездите за бързо реагиране”. Актьорът, спасявал неведнъж света на кино, успява да помага и в реалността. Веднъж спасява цяло семейство, решило неблагоразумно да скочи от яхтата си и да поплува в открито море. Друг път спасява жена, нападната от крадци в Лондон. През 1996-а пък става свидетел на инцидент, вика Бърза помощ, придружава пострадалия до болницата и като разбира, че човекът няма здравна застраховка, предлага да заплати лечението, възлизащо на 7000 долара.

Най-известният кинопират Джони Деп в реалността изобщо не прилича на своя безчувствен герой Джак Спароу. Веднъж например дете го моли да отиде в училището му, облечен с фамозния си пиратски костюм, и Деп наистина го прави. Друг път пък дава 40 000 паунда от хонорара си, за да бъдат подменени непоправимо пострадалите костюми на негови колеги във филма.

Въпреки че животът му невинаги е бил благосклонен към него, Киану Рийвс никога не губи надеждата си в доброто и вярата в хората и алтруизма. Когато лекари поставят на сестра му диагноза левкемия, той се превръща в истински ангел хранител за нея. Винаги е до нея и плаща милиони долари на специализирани клиники не само за лечението й, а и за научни изследвания върху страшната болест.

За Киану парите очевидно не са основна цел в живота. Той се отказва от част от своя хонорар в полза на двама велики актьори - Джийн Хекман и Ал Пачино, за да участват във филмите “Аматьорите” и “Адвокат на дявола”.

Най-пресният пример на звездна добродетелност е Едуард Нортън. Тези дни актьорът събра повече от 400 000 долара за болен от рак сирийски бежанец. Той е учен, загубил съпругата и седем от децата им по време на бомбардировките. С останалите живи син и дъщеря сириецът стига до Турция, започва нископлатена работа, но скоро разбира, че е болен от рак на стомаха. Мечтае да стигнат до САЩ, където да работи и да се лекува. С акцията, организирана от Нортън, сигурно ще успее.

Тити, Въргала и Вежди също помагат

Не са един и двама известните българи, които също помагат на най-обикновени, изпаднали в беда хора. Легендарен е случаят с бебето Митко, което е почти “отписано” от всички, но получава втори шанс благодарение на Тити Папазов. Малкият е изоставен от биологичната си майка, болна от СПИН. Когато случайно прочита историята му, разказана във вестник, треньорът по баскетбол и съпругата му решават, че ще го осиновят. След половин година детето вече е в дома им.

Актьорът Влади Въргала пък се раздаде за каузата в защита на Мануела Горсова - момичето пострада при катастрофата, предизвикана от Максим Ставийски, изпадна в будна кома и лечението й продължава вече седем години. Въргала бе неотлъчно до семейството.

Министърът на културата Вежди Рашидов, който два месеца се лекува в германска клиника, от години помага на сираци. Самият той е израсъл в социален дом, скулпторът отделяше от заплатата си за стипендия на дете в училището за незрящи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица