7 признака на шопохолизма, или защо пилеем пари

Предколедно светът се превърна в огромен мол. Навсякъде щъкат хора с пакети и пакетчета, торби и торбички. Добре, празник е, трябва да помогнем на Дядо Коледа да изненада близките ни. Пазаруването обаче е проблем, когато ставаме зависими от него.

Какво кара хората да купуват, къде отиват парите им и защо състоянието, известно като шопохолизъм, не е само женски проблем (иначе нямаше да има дори Международен ден на шопинга, 11 ноември). На темата са посветени не само филми и книги. Манията по пазаруването е обект и на научни изследвания. Защо и как хората се превръщат в шопохолици? И как да излязат от това състояние? На тези въпроси, разбира се, отговарят психолозите.

Джилс Валънс е сред водещите световни експерти, както той държи да се казва, по „разстройства на компулсивния купувач”. Той е убеден, че първото нещо, което трябва да направи шопохоликът, е да определи дали наистина е такъв, или не е. И ако е, да признае този факт. Ето критериите, по които д-р Валънс препоръчва да характеризирате собственото си поведение:

1. Вкъщи пазите все още неотворени покупки.

Не, не става дума за пакети от кварталния магазин, които вчера сте „забравили” да извадите от торбата и да наредите по шкафовете, защото сред тях няма нищо, което може да се развали извън хладилника. Говорим за вещи, с които съвсем съзнателно сте се сдобили, но домъквайки ги вкъщи, тутакси сте ги набутали в гардероба и сте забравили за тях.

2. Често правите нерационални покупки.

Те не са планирани. Особено на вещи, които всъщност не са ви нужни: например калъфче за телефон, при положение че това, което имате, си е здраво и почти ново. Перфектният пример е Кари Брадшоу (Сара Джесика Паркър) от тв сериала „Сексът и градът”, която не може да устои на нито чифт дизайнерски обувки, или Беки Б. от популярната поредица за литературната героиня, която не устоява на нищо, което... може да се купи. Точно така, да се сдобиеш с пети чифт високи токчета, сътворен от Маноло Бланик, си чист е признак на шопохолизма.

3. Шопингът ви успокоява.

Сдърпате се с някого и веднага се втурвате към любимия ви мол, защото там се чувствате като у дома си. Или т.нар. шопинг за вас е релакс, успокоява нервите ви и изобщо действа ви като терапия при неприятности. Според психолозите това също не е съвсем нормално.

4. Прилив на адреналин при пазаруване.

Това означава, че всяко излизане от магазина с пълни торби ви зарежда с толкова енергия, колкото и едно силно кафе или нещо сладко.

5. Прикривате страстта си към пазаруването.

Гледате да не обсъждате с близките си колко радост ви носи ходенето на пазар. А и криете от очите им своите придобивки. Да, това също излиза от нормалното поведение.

6. Неспокойни сте, ако излезете без кредитната си карта.

Започвате да нервничите, ако влезете в магазина, харесате си поредната „прелест”, но… как е възможно, забравили сте си портфейла вкъщи. Честно казано, кредитните карти са огромното зло в това откачено състояние, наричано шопохолизъм.

7. Струва ви се, че правите нещо лошо, когато отивате на пазар.

Е, не приемате шопинга като нещо чак толкова срамно, че да ви навлече неприятности с органите на реда. По-скоро се чувствате така, сякаш сте избягали от час по математика.

Вероятно сте съгласни с част от изброените състояния, а с други - не. Според американския институт за борба с различни зависимости Illinois Institute for Addiction Recovery четири положителни отговора са сигурен признак за шопохолизъм.

Какво да правим?

1. За начало е важно да разберете, че не сте единствени. За България едва ли има точни данни, но според публикация на сп. World Psychiatry около 6% от американците проявяват едни или други признаци на шопохолизма. Освен това статистиката е приложима към всички цивилизовани страни.

2. Да разберете, че проблемът не е генетичен. Учени от университета на Охайо стигат до извода, че броят на шопохолиците при жените и мъжете е почти еднакъв. Просто и едните, и другите смятат, че проблемът е по-скоро женски. Подобно отношение води дотам мъжете да се притесняват да си признаят „женското” отклонение в поведението им, а жените напротив, убедени са, че това изобщо не е отклонение, а естествена за нежния пол особеност на характера.

3. Да си намерите друго хоби. Работата е ясна, сега ви се струва, че нищо друго не ви действа толкова терапевтично колкото шопингът. Проверете все пак - това изобщо не е така. Ако преливате от страст към пазаруването, със същата тази страст можете да се захванете с нещо по-малко деструктивно и за душата, и за портфейла ви. Опитайте да се занимавате със спорт, с изкуство и т.н. Във вашето положение дори пристрастяването към тв сериали би било добро решение. И не се предавайте, ако първото ви ново хоби не ви носи толкова голямо удоволствие, колкото шопингът. Продължете да търсите.

4. Опитайте се да разберете какво ви кара непрекъснато да купувате нови и нови неща. Намерете причината. Ако известно време внимателно се наблюдавате отстрани, ще забележите, че пристъпите на шопохолизма при вас се случват след еднотипни ситуации: след кавга с някого или след като нещо силно ви е развълнувало. Най-добре е да намерите причината за ситуацията, вместо да я затрупвате с покупки.

5. Опитайте поне за кратко да се откажете от банковите карти и да спрете с походите из магазините просто ей така. Създайте си нов принцип: ще влизате в магазин само когато имате нужда да купите нещо конкретно и ще носите толкова пари, колкото ще са ви необходими за това.

6. Помолете за помощ. Шопохолизмът е пристрастеност като всички останали зависимости. Ако неуспешно сте се опитвали да спрете цигарите, но ви е било неудобно да обсъдите проблема с лекар, да си купите никотинови лепенки в аптеките или поне да прочетете нещо по темата, едва ли ще зарежете трайно пушенето?! И разбира се, не се притеснявайте да помолите близките и приятелите си да ви контролират. Нищо срамно няма в шопохолизма - винаги може да помолите за помощ, ако чувствате, че не можете да се справите сами.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл