Габриела Петрова - Мечта от три крачки

Габриела Петрова бе коронясана за спортист №1 на България за 2015 г. Личният триумф на лекоатлетката от Харманли е най-доброто доказателство, че когато през годината има сериозен успех на състезател от Царицата на спортовете, обикновено той е и фаворит за краен победител в традиционните анкети в края на декември.

Скептиците, каквито в България ги има предостатъчно, могат да кажат - Спортист №1, но без златен медал... Да, през 2015-а Габриела Петрова взе сребро от европейското в зала в Прага и четвърто място на световното в Пекин.

Но го направи в нечовешка конкуренция, като и на двете най-големи състезания беше в играта в борбата за титлата. Борбата в сектора на стадион “Гнездото” в китайската столица бе една от най-драматичните в историята на дисциплината. Водачката се сменяше почти след всеки опит. Накрая Габриела с 14,66 метра стигна до подножието на медалите. Постави личен рекорд с резултат, който би й гарантирал, ако не титла, то поне медал на всеки голям шампионат.

“Спря ми дъхът от изненада и щастие - пророни Петрова, след като стана ясно, че печели първото място в анкетата. Неслучайно получи наградата си от Стефка Костадинова. - Вярвам, че добрите пожелания от г-жа Костадинова ще ми донесат късмет догодина в Рио.” Символично или не - световната рекордьорка в скока на височина 4 пъти е ставала №1 на България и сега връчи приза на най-голямата надежда на българската лека атлетика за медал на олимпиадата в Рио.”

Първият спорт на момичето от Харманли, което днес е на 23, е каратето. Цели 4 години тренира бойното изкуство, което я учи на дисциплина, уважение към околните и по-възрастните, търпение, постоянство, силен характер. “За да си добър в нещо, тези качества са абсолютно задължителни”, уверена е Габриела. Която случайно попада в атлетиката.

В училището събират деца за щафетно бягане. Треньорът Иван Еджиев я харесва, Габриела се представя в състезанието много добре. И започва редовни тренировки по лека атлетика в Харманли.

От девет години се подготвя под ръководството на Атанас Атанасов в “Локомотив” (Пловдив). Доказаният специалист е убеден още от самото начало, че в лицето на момичето разполага с талантлив спортист.

“Четвъртото място най-много боли, особено когато годината е много добра - коментира Атанасов. - Доста си поплака в Пекин Габи. Аз твърдо бях убеден, че ще вземе медал. Този ден обаче медалистките надскочиха себе си, както и Габриела надскочи себе си.”

През 2013-а Петрова записа първия си сериозен успех - европейската титла за жени до 21 г. През 2014-а дълго време е контузена, успява да стартира само на европейското през лятото в Цюрих, където постига личен резултат към онзи момент и заема петото място. А 2015-а е най-успешната за нея - получава покана за участие и на турнири от Диамантената лига. Почти докосва европейската титла в Прага и медалите на световното в Пекин.

Тройният скок е една от най-тежките дисциплини в леката атлетика, особено при жените. Затова е рядкост състезателка да прави шест равностойни опита в едно състезание. Точно това е едно от най-силните каччества на Петрова в сектора - тя може да изригне и в последния си скок, когато другите вече са изморени или са загубили увереност.

“Изпращам тежка година, имах много травми - каза Габриела след награждаването в НДК. - Но годината бе и много емоционална. Останах на косъм от европейската титла и в подножието на отличията на световното. Приех го болезнено, но след това осъзнах, че постигнатото всъщност никак не е малко. Това, което съм аз на пистата, го дължа изцяло на моя треньор с главно “Т” Атанас Атанасов. И въпреки тежките моменти, които съм имала, никога не ми е минавало през главата да се откажа. Напротив. Разочарованията са за това, за да си извадиш поуки. А когато си преодолял трудностите, успехите са по-сладки.”

Заради подготовката за Рио е прекъснала следването си - социална педагогика в Пловдивския университет. Обича хубавите филми и книги. И не разкрива мечтите си. Но със сигурност една от тях е златна и пътят към нея минава през три много дълги крачки в Рио.

Стана атлет №11 с приза

Габриела Петрова е 11-ият български лекоатлет, който става най-добър спортист на годината. Първи е Димитър Хлебаров през 1961 г. Следват други легендарни спортисти като Михаил Желев (1969), Лиляна Томова (1974), Иванка Христова (1976), Тотка Петрова (1977), Людмила Андонова (1984), Стефка Костадинова (1985, 1987, 1995 и 1996), Йорданка Донкова (1986), Христо Марков (1987, 1988) и Тереза Маринова (2000).

За нея

Кали характера

си през

годината

Габриела Петрова е истински боец. Тази година беше тежка за нея, но и много важна и успешна. Категорично влезе в световния елит в тройния скок. И още по-значимото е - кали характера си. Не се предава до последно, постига лични резултати на най-големите първенства. Това е най-добрата гаранция, че има потенциал на голям състезател, който се надявам догодина да реализира на олимпийските игри в Рио.

Атанас Атанасов, треньор на Габриела Петрова

Вече е едно от най-големите имена в

дисциплината

По време на големи първенства по лека атлетика в кулоарите се усеща кога един състезател наистина е направил впечатление на всички. Така беше с Габриела Петрова на европейското в зала в Прага и на световното в Пекин. Чух поздравления от много мои колеги, които искрено се радваха на скоковете и на прогреса на Габриела. Тази оценка означава много, защото е направена от конкуренти, които оценяват таланта и възможностите на българката.

Добромир Карамаринов, президент на Българската федерация по лека атлетика

Вярвам, че ще разкрие таланта си в Рио

Габриела Петрова е много талантлива лекоатлетка, която показва и много твърд характер по време на състезанията. Много позитивен и слънчев човек, който обаче се е научил да преследва целите си в спорта. Вярвам, че Габриела ще е един от най-успешните български спортисти в Рио.

Стефка Костадинова, председател на БОК

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт