Освиркаха тримата лидери на ДПС в Могиляне

Освиркване и викове "Долу" съпроводиха обявяването на имената на тримата съпредседатели на ДПС – Казак, Риза и Карадайъ, в Могиляне, съобщи БГНЕС.

Един от основателите на ДПС и бивш кмет на Бенковски Феим Мендерес изля гнева си пред камерите с викове: "Не ви е срам, изгонихте Местан, без да го изслушате! И Сталин е давал последна дума. Продадохте ни на Русия, ние искаме Европа, да живее Меркел", крещеше Мендерес, плътно обграден от многобройна група поддръжници.

До сблъсъци не се стигна. Възпоменателният митинг продължава. За 14 часа е насрочена следващата подобна проява.

Тази сутрин с две последователни поклонения пред гроба на убитото момиченце Тюркян започна възпоменателната церемония в село Могиляне.

Пръв в гробищния парк пристигна вече бившият лидер на ДПС Лютви Местан в компанията на група турски дипломати, водени от посланика Сюлейман Гьокче. С тях беше и председателят на балканските изселници "Балгьоч" д-р Юксел Йозкан. На гроба на малката Тюркян д-р Йозкан говори за необходимостта от добрите отношения между двете държави, заради факта че в Турция живее огромна маса български изселници.

Минути по-късно към тях се присъедини и главният мюфтия Мустафа Хаджи, който произнесе кратка молитва и се помоли за мир.

В групата на Местан бе и депутат Хюсеин Хафъзов, който и на завчерашната извънредна пресконференция в Кърджали беше отново до бившия вече лидер на движението.

След края на това поклонение Лютви Местан отказа всякакъв коментар, но обеща да говори по-късно. Дипломатическата автоколона и колата на Лютви Местан се изнесоха от района на гробищата в село Могиляне, но бяха последвани от другата група, предвождани от ръководната тройка на ДПС – Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза. Площадът около Тюркян чешма бе запълнен от стотици хора, дошли да почетат паметта на жертвите на възродителния процес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини