Борисов ще участва в заседанието на Европейския съвет на 20 и 21 юни в Брюксел

Никола Саркози ще бъде съден за корупция

Липсват обтривки от ръцете на обвинения в стрелба след пиянски скандал военен следовател Според прокуратурата следователят Калоян Узунов и военният поркурор Спас Илиев са били много пияни, но не са им взети и алкохолни проби

4 години затвор за мъж, пребил непълнолетния си брат Инцидентът станал заради пари от продажба на мед

Екатерина Захариева: Ще бъде историческа грешка, ако Северна Македония и Албания не започнат заедно преговорите за присъединяване към ЕС

Йорданка Фандъкова днес провери работата по ремонта на ул. „Каменоделска“

Отслужиха заупокойна молитва за бедствието преди 5 години ЕИБ одобри проект за интегриране при извънредни ситуации и кризи

Министър Емил Караниколов: Офертата за Ф-16 се разглежда от експертните групи по министерства, най-вероятно ще я коментираме публично в петък

УЕФА връща Люпко у дома

Газов котлон опожари каравана

Кметът на Банско пръв започна препис на „История Славянобългарска“

Прокуратурата в Силистра разследва инцидента с изчезналото в Дунав момче

Марияна Николова обсъди с посланика на Индия у нас Пуджа Капур развитието на българо-индийските отношения

89% от уязвимите приложения в смартфона могат да бъдат използвани с помощта на злонамерен софтуер

Изпълнителният директор на НЕК подаде оставка

Местан: Хиляди пъти да бях убеден, че ще ми се отреже главата след тази декларация, пак щях да я прочета

Решението за моята оставка е факт, аз го приемам, но не приемам начина, по които се взе. Това каза пред журналисти в Момчилград бившият председател на ДПС Лютви Местан в Тюркян чешма в кирковското село Могиляне, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Местан коментира, че не е вярно, че е изнасял секретни документи от Народното събрание и всеки, който пожелае може да се поинтересува и да види дали е проявил дори любопитство към такива документи. „Ще бъда пределно публичен и съм публичен, както винаги съм бил. Това е отговорът на въпроса. Тезата, която се съдържа във въпроса ви е толкова вярна, колкото са верни и другите помии, които се изсипват върху мен. Бил съм изнесъл секретни документи. Влезте в секретния отдел на парламента да видите дали има мой подпис”, призова Местан.

Той коментира и слуховете, че на сватбата на дъщеря му, посланик на друга страна му е направил подарък кола за 300 000 евро, като неверни. „Защо е тази кампания? За да се прикрие очевадният факт за едно решение за изключването ми от партията и от снемането от ръководните позиции, което не се подкрепя от избирателите на ДПС. Решението е факт, приемам го, но не приемам нито начина, по който се взе, нито основния мотив, с който съм освободен от заеманите отговорни постове и съм изключен от партията”, заяви той.

Местан попита, защо е тази кампания и изрази мнение, че е, за да се прикрие очевидния факт за снемането му от позициите в партията, която не се приема от широката маса от представителите на ДСП. „Решението е факт, приемам го, но не приемам начина, по които се взе нито основният мотив и съм изключен от партията”, каза той. „Най-често повтаряната теза не от мен, а от хората, с които се срещам – дори осъденият на смърт има право на последна дума. За последните 19 години съм защитавал почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и в най-критични ситуации не съм позволявал да падне прашинка върху публичния му образ. Не знам с какво заслужих, дори без да ми се поиска официално оставката, да бъде свикано заседание, до което да нямам достъп”, посочи още той.

Хиляди пъти да бях убеден, че ще ми се отреже главата след тази декларация, пак щях да я прочета. Това каза пред журналисти в Момчилград бившият лидер на ДПС Лютви Местан, който беше изключен от партията след прочетената декларация в подкрепа на Турция след инцидента със сваления руски самолет.

„Колкото и да не бях съгласен с тези критики, усетих и шанса, че вътре в тази партия може да започне един истински дебат. Дали е грешка декларацията, която представих в парламента? Ние не можем да стоим като неутрален наблюдател между Русия и НАТО. България трябва да търси балансите, осъзнавайки статута си като член на НАТО”, посочи Местан. По думите му, всички членове на парламентарната група са били запознати с текста на декларацията още преди тя да бъде прочетена пленарна зала.

Декларацията за сваления руски самолет се роди в ПГ на ДПС, не мога да бъда обвиняван, че решението е било еднолично. Това каза пред журналисти в Момчилград бившият лидер на ДПС Лютви Местан, който беше изключен от партията след прочетената декларация в подкрепа на Турция след инцидента със сваления руски самолет.

„Декларацията е писана в парламентарната група. Диктувах я пред колегите. Мога да изброя имената на колегите, които присъстваха, а някои от тях взимаха участие с подсказването на идеи”, коментира Местан. Бившият председател на ДПС посочи, че тази декларация се е родила в ПГ на ДПС и не може днес да бъде обвиняван, че решението е било еднолично.

„Декларацията не ми е дадена от друга държава, през този период не съм и напускал страната, за да има такова твърдение”, каза още той. „Пуснете видеозаписа от НС, по време на което прочетох декларацията за сваления самолет. Ще видите възторженото ръкопляскане на всички от парламентарната група на ДПС”, допълни още Местан.

„Днес съвсем естествено се задава въпросът как ще обясним противоречието на възторжените ръкопляскания и присъдата на основание тази декларация, която бе гласувана”, добави още Лютви Местан.

Хората, с които работихме, много добре знаят, че Местан не може да бъда представен като национален предател на България. Това заяви пред журналисти бившият председател на ДПС Лютви Местан.

“Благодаря за съвместната ни работа, знам какво им е и затова още на 24-ти сутринта отправих един човешки призив, да не загубим именно човешкото си достойнство, защото загубим ли достойнството си, губим всичко. Декларацията се подкрепя от огромната маса избиратели на ДПС точно защото регистрирам и това днес и на Тюркян чешма, и на този площад в Момчилград. За мен важният приоритет е не кой с какви механизми държи партийната машина”, коментира Местан. „Не визирам хората, защото знам какво им е, каква вътрешна драма преживяха всички, с които работихме, гледайки се в очите. Те много добре знаят, че Местан не може да бъде представен като национален предател на България. Те много добре знаят, че тази линия на евроатлантизма бе не линията на Местан, а обща кауза на ДПС, на цялата парламентарна група. Те по-добре от мен знаят, че точно евроатлантизмът ще измие от публичния образ на ДПС от години насажданото внушение, че сме скритата проруска партия. Няма друг път за развитие”, заяви бившият лидер на партията.

На въпрос защо е придружаван от голяма група от турски дипломати Местан отговори, че изконно право на дипломатите е да уважат подобни митинги.

„Когато става въпрос за дипломати и представители на неправителствени организации от Република Турция, следва да се има предвид, че това е страна, която е истински приятел на България и партньор в НАТО, с която ние трябва да имаме стратегическо партньорство, от което България на първо място ще има ползи”, посочи Местан. По думите му, България трябва да изработи стратегия за приятелство с всички свои съседни държави, особено когато са заедно в НАТО, без исторически комплекси. „Това е оптимистичната ми теория за развитие на Балканите. Точно в тази връзка се разполага и идеята ми за необходимостта от разширяването на ЕС”, каза още Местан.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.