Руснаците избраха Путин за човек на годината

Президентът на Русия Владимир Путин беше избран за човек на 2015 г. Това показва проучване на социологическия център "Левада", съобщи Интерфакс. Следват министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу.

За жена на годината бяха посочени канцлерът на Германия Ангела Меркел и председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко. След тях се нареждат певиците Полина Гагарина и примата на руската естрада Алла Пугачова.

Като най-добър филм на 2015 г. анкетираните определиха "Междузвездни войни: Силата се пробужда", следван от "Битката за Севастопол".

При телевизионните предавания на първо място руснаците поставиха "Нека говорят". Сред предпочитаните са и новините на Първи канал, както и тези на "Россия-1".

При телевизионните сериали безспорен лидер в класацията е "Тихият Дон". Новата екранизация на романа на Михаил Шолохов, чиято първа серия бе излъчена на 29 ноември, е най-мащабната премиера на 2015 г. в Русия.

Над сериала е работил режисьорът Сергей Урсуляк. Поредицата събра пред малкия екран 20% от телевизионните зрители, припомня "Вести". 14-серийната версия на Урсуляк е посветена на 110-ата годишнина от рождението на Шолохов, която бе отбелязана през пролетта на 2015 г.

Анкетата на социологическия център "Левада" е извършена в периода 18-21 декември сред 1600 души от 137 населени пункта в 48 региона на Русия.

В същото време допитване на Фонда "Обществено мнение" показва, че почти половината от руснаците (47%) смятат, че 2015 г. за Русия е била по-зле от 2014-а, но лично за тях 2015-а се оказала нито по-добра, нито по-лоша от предишната.

Само 10% от анкетираните отговорили, че 2015-а е била по-добра за Русия, а 37% смятат, че тя е била същата както и предходната година. Лично за себе си 44% смятат, че отиващата си година е същата, както и предишната. 38% от допитаните са я оценили като лоша, а 14% като добра.

Очакванията за нещо по-добро през 2015-а не се оправдали при 38% от допитаните. При 17% те се оправдали, а 38% не са имали никакви очаквания.

Допитването бе проведено на 13 декември в 53 субекта на Русия и в 104 населени пункта. То обхванало 1500 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят