Карадайъ: Местан и отцепилите се от ДПС да напуснат парламента

Бившият вече лидер на ДПС Лютви Местан и подкрепилите го трима народни представители са избрани с листата на движението и е въпрос на морал да напуснат парламента. Това заяви новият съпредседател на партията Мустафа Карадайъ в Момчилград, цитиран от кореспондента на БиТиВи в региона.

Припомняме, по-рано днес Местан обяви, че напуска парламентарната група на ДПС, заедно с Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али и Шабанали Ахмед, като очаква да се присъединят и други. Според Карадайъ, обаче, за четиримата е гласувал електоратът на движението и те не могат да го представляват извън ПГ.

Стана ясно още, че предстои разговор с кмета на Джебел и областен лидер на ДПС Бахри Юмер, на който ще се изясни зад кого застава той и от отговорите зависи политическото му бъдеще. Той коментира по-рано днес, че вероятно ще последва Местан, защото не е чул смислен аргумент за отстраняването му.

Припомняме, днес старото и новото ръководства на партията почетоха жертвите на Възродителния процес. Триумвиратът, който замести Местан (Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза) беше освиркано от част от присъстващите. Това се случи пред погледа на турския посланик.

Според Карадайъ, въпреки заявките на предшественика му за създаване на нова партия, няма опасност ДПС да се разцепи. Той посочи, че на честванията са се събрали рекорден брой хора, а 12 народни представители, трима евродепутати и шестима кметове от Кърджалийско са подкрепили новите лидери на политическата сила.

Местан беше отстранен от ДПС поне формално заради декларация, прочетена от трибуната на парламента, в която се подкрепят действията на Турция при свалянето на руския бомбардировач Су-24. На новогодишното тържество на партията почетният й председател Ахмед Доган разкритикува лидера, който, както стана ясно днес, наистина е бил за известно време в посолството на южната ни съседка поради съображения за сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини