Четирима напускат парламентарната група на ДПС, ще прави ли Местан нова партия (обзор)

Четирима станаха депутати от ДПС, които напускат парламентарната група на движението. Освен Лютви Местан, част от групата на ДПС в парламента няма да бъдат Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али и Шабанали Ахмед. Било възможно към тях да се присъединят и още депутати.

Равносметката след отстраняването на Местан от председателският пост на партията е следната – от 36 депутати, групата на ДПС ще разполага с 32-ма народни представители. Напусналите групата на ДПС няма да напускат парламента, а ще бъдат независими депутати, казаха те, цитирани от Би Ти Ви.

Новината за напускането на депутатите на ДПС се случи в Кърджалийско, по време на възпоменателната церемония в памет на жертвите от Възродителния процес. Там се срещнаха бивши и настоящи, но се разминаха.

В Родопите ДПС днес демонстрира политическа мощ. За да покажат, че партията е силна и единна, в Кърджалииско пристигнаха 12 депутати, трима евродепутати, а редом до новото ръководство застанаха шестима от всички 7 кметове на общини от региона.

Само кметът на Джебел Бахри Юмер, който до днес бе и областен лидер на движението, все още остава верен на Лютви Местан. Вечерта стана ясно, че той е подал оставка от партийния си пост.

Нова партия ще има, ако електоратът пожелае, обяви Местан на алтернативен митинг в Момчилград.

В Момчилград, където организира свое честване на събитията от Възродителния процес. „След 19 години. Дори съм заслужавал ироничните подмятания „Павлик Морозов на Ахмед Доган” и най-критични ситуации не съм позволявал да падне дори прашинка от публичния му образ”, подчерта той.

В битката за оцеляване зад Местан застанаха трима депутати от ДПС, които се обявиха за независими. „Ние може би щяхме да имаме блестяща кариера в партията, но не искам кариера, която не е съобразена с интереса и гласа на моя народ”, подчерта Хюсеин Хафъзов.

От ДПС обаче са убедени, че партията е по-единна от всякога. „ДПС ще преодолее и тази трудност и тези предизвикателства и ще излезе отново по-единно и по-силно от всякога”, каза един от съпредседателите – Четин Казак.

Той и колегите му призоваха отцепниците да напуснат парламента. „Всеки един народен представител, който е станал народен представител чрез ДПС би било редно, нормално и естествено да напусне Народното събрание”, каза и Мустафа Карадайъ.

А Местан им отговори ще има нова партия, но само ако хората поискат . И на изпроводяк призна, че е търсил закрила в турското посолство: „Изконно право на всеки български политик е да осигури собствената сигурност при критична ситуация”. Местан обаче не уточни дали е имало заплахи за живота му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини