Българин в Швейцария предложил 3 милиона евро за фонд за защита от държавата

Българин в Швейцария, който работи в банковата система, предложил да даде 3 млн евро за фонд за защита от държавата, чрез който да спазваме законите на страната, разказа по Би Ти Ви Стефан Чолаков, автор на идеята "Хладилник за бедни".

Ако на едно семейство с две или три деца съдебният изпълнител реши да вземе къщата или единственото жилище - от този фонд да се взимат пари, да се откупи кредита и те в следващите 10 години да могат да си го вземат безлихвено или с много малка лихва. Българите се опитват да помогнат по някакъв начин. Те искат да направят нещо за защита от българската държава, което е ужасяващо, каза Чолаков.

Той каза, че знае съдбите на много от хората от кризисния център. "Знам как мафията им е взела имотите и ги е изхвърлила на улицата".

Българи, които живеят в чужбина изпращали най-различни добри модели на справянето с проблемите. "Това провокира идеята за законодателни промени, които ние предлагаме - каза Чолаков - Започнахме да правим подписка, буквално след Нова година изкарваме формулярите за подписи и започваме да събираме подписка за промяна на законите за изхвърляне на храна."

"В България е така направено, че не можеш да дариш храна, която остава. Такива са законите, че не може да бъде дарена. Хубавото е, че по света вече има инициативи. Във Франция и Румъния вече има закони, които задължават собствениците на заведения и магазини да сключват договори със социални организации или фирми, които се занимават с храна за животни. Ние продължаваме да говорим за хранителна банка, от която честно да ви кажа за една година нашите доброволци не можаха да вземат нито един килограм храна", каза Чолаков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини