Съдът отхвърли жалба на "Монтюпе" в Русе

Административният съд /АС/ в Русе отхвърли като неоснователна жалбата на "Монтюпе" срещу заповедта на директора на РИОСВ Лилия Атанасова, с която беше спряна производствена инсталация за каруселно леене на алуминий в завода за авточасти.

Принудителната административна мярка от 23 септември т.г. остава в сила, докато дружеството не приведе дейността си според изискванията на издаденото му комплексно разрешително. Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд /ВАС/.

Магистратите се мотивират, че издадените 2 наказателни постановления от екоинспекцията санкционират нарушения на Закона за опазване на околната среда. Заводът не е спрял да замърсява въздуха и да спазва определени емисионни норми, пише в решението. В него се посочва и становище на директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в крайдунавския град д-р Маргарита Николова, че "установените наднормени емисии са предпоставка за повишен здравен риск за населението на определени райони в града".

До пломбирането на карусел 1 се стигна след залпово замърсяване на атмосферата на 14/15 сетември т.г. Извънредните замервания откриха, че един от източниците на вредни емисии е "Монтюпе". При проверки в източната промишлена зона на крайдунавския град екоинспектори откриха още замърсители.

Освен от "Лубрика", зловонните миризми идват при топене на мас на площадка на ЕТ "Красимир Атанасов Роял" в Индустриалния парк, свинеферма на ЕТ "Антоанета Симеонова" в землището на близкото село Николово и изгаряни отпадъци на нерегламентирани сметища в крайдунавския град. РИОСВ запечата леярна и на "Билбобул" ООД.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони