Хладилник за бедни разбуни Русе

Изчезналият 24 часа след поставянето му "Хладилник за бедни" разбуни духовете в Русе. От областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните оцениха благородната инициатива, но предпочетоха да не рискуват здравето на хората с неясна по произход храна.

"Тя трябва да е пакетирана, етикирана и под контрол", категоричен е директорът на ОДБХ д-р Андриан Райков. Оказа се, че съоръжението на централния площад не е включено към елмрежата. Ресторантьори предложиха да помагат на нуждаещи се хора с излишна храна и да има хладилник не само в центъра на града, но и по квартали.

Идеята на столичния бизнесмен Стефан Чолаков и на българи, живеещи в чужбина, се провали също в София и Пловдив. Засега подобна благотворителна дейност в България не е регламентирана по закон.

В Русе клошарите, които преживяват от контейнерите, разчитат на временния приют за бездомни хора "Добрият самарянин" на католическата организация "Каритас". Капацитетът му от 60 места е запълнен. Алтернатива е кризисната трапезария на БЧК, където близо 40 хора без подслон получават топла супа за обяд и сандвичи за вечеря.

Снимка авторът

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини