На 16 юли 2019 да почерпят

„Левски“ с убедителен старт на новия сезон, юноша изработи три гола

България е в топ 20 по поскъпване на домовете

Вучич помоли Макрон за помощ по пътя към ЕС и за разрешаване на кризата с Косово

Трус от 3 по Рихтер разлюля Вранча

„Руска връзка” тресе коалицията в Италия Близък до “Лига” лобист търсел финанси от Кремъл

Ердоган: Турция се надява да организира съвместно с Русия производство на системи за ПВО

Частично лунно затъмнение в нощта на 16 срещу 17 юли

Плащаме на ЕС за пластмасовите опаковки Обсъждат нови приходи в бюджета на общността

ЕС одобри санкции срещу Турция заради сондажите в шелфа на Кипър

МВФ: Вдигнете възрастта за пенсиониране Работниците намаляват с 30% през следващите 30 години

Министерство на финансите: На 19 юли партиите ще получат втората част от държавната субсидия за 2019 г.

Частна здравна каса, ако има 500 000 желаещи Новата визия за бъдещето на осигурителния модел поставя повече въпроси и неясноти, отколкото решения

Русия и Украйна готвят голяма размяна на затворници

Ирак предаде на Русия 33 деца на членове на ИДИЛ

Огнян Герджиков: Конституционните промени открехват вратата, през която може да се промъкне съдебна реформа

Направените конституционни промени само открехват вратата, през която може да се промъкне съдебна реформа. Това каза в интервю за Фокус проф. Огнян Герджиков, юрист, преподавател по право и председател на 39-то Народно събрание, във връзка с промените в основния ни закон, които въвеждат структурни и организационни промени в съдебната власт.

„Вратата не беше достатъчно широко отворена, за да ѝ бъде комфортно на реформата, но при добро и съобразително законодателство в следващите нормативни актове, би могло да се очаква, че нещо може да наподоби на една съдебна реформа. Може би не най-добрата, но все пак да се направи следващата крачка към съдебната реформа”, посочи проф. Герджиков. По думите му, нужда от ревизия имат и други нормативни актове, като Закона за съдебната власт, Гражданскопроцесуалния и Наказателно-процесуалния кодекс. На въпрос дали положителни промени в съдебната система биха могли да бъдат въведени и без промени в основния закон, той отговори: „Да, това също беше вариант. Като че ли, с промяна в Конституцията се дава една по-голяма свобода на Обикновеното Народно събрание да направи следващата стъпка. Тази стъпка беше малко половинчата и аз съм склонен да смятам, че и без нея можеха да се направят подходящи промени в законите, за които стана дума. Теоретично погледнато е възможно, но с промяна в Конституцията изглежда по-сериозно”, допълни проф. Герджиков. Според него, когато тя се променя, това да се прави със сериозен поглед напред в бъдещето. „Сега се прокрадват някакви идеи новият министър на правосъдието да инициира следваща промяна в Конституцията. Това е нещо, което ще звучи доста несериозно. Това е основен закон на държавата и никак не отива през 6 месеца да го променяме”, категоричен бе проф. Герджиков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.