Задръствания по кръстовищата в Пловдив - поне още месец

Поне до края на януари жителите и гостите на Пловдив ще продължават да бъдат жертва на огромните задръствания на възловите кръстовища по основните пътни артерии под тепетата, каквито не се помнят в многовековната история на града.

Според градската управа причината за "тапите" са ръчното регулиране на новите "интелигентни" светофари, които ще започнат да работят на новия автоматизиран режим едва след финализирането на транспортния проект за близо 45 млн.лв. Крайният срок за приключването му е 31 декември 2015 г., но след това предстоят настройки и проби на новите "умни" светофари по кръстовищата. Колко ще продължат те, не се наема да прогнозира дори ресорният зам.-кмет по транспорта, сигурността и обществения ред Георги Маринов, но при всички случаи става дума за поне един месец.

Заради ръчния режим на работа на новите светофари зелената вълна е зададена примерно за 20 секунди в едната посока и 30 секунди в другата, без те да имат информация докъде стигат колоните от МПС-та. След подмяната на светофарите на 50 кръстовища и пешеходни пътеки трафикът вече ще се регулира с GPS от Диспечерския център в зависимост от натоварването. Трафик детектори, монтирани на "умните" светофари, ще улавят дължината на колоната и ще предават в Центъра, откъдето ще се увеличава или ще се намалява продължителността на сигналите, обясниха от Община Пловдив.

До Нова година работата по кръстовищата трябва да приключи на 100%, като за да бъде спазен предварително начертания график се работи нонстоп и на 3 смени дори и по празниците. По проект на всичките 50 кръстовища трябва да бъдат монтирани 190 трафик детектора, а 15 възлови кръстовища ще се сдобият и с видеокамери.

Кметът Иван Тотев и екипът му призоваха пловдивчани за още малко търпение, докато приключат всички дейности по Транспортния проект за 45 млн.лв. На 28 и 20 декември по кръстовищата ще минат съответните приемателни комисии. Преминаването през някои кръстовища, които вече се регулират от "умни" светофари, става по-бавно, а това се дължи на новата организация на движение. Тя предполага да се въведе ляв завой за шофьорите, които свети "зелено" само за пешеходците. Това според кмета Иван Тотев забавя трафика, но увеличала сигурността и за пешеходците, и за самите шофьори. "За да имаме някаква превенция и да не се стига до катастрофи, на някои светофари по 7 до 8 секунди едновременно светят по 2 червени светлини. Правим това, за да може джигитите, които навлизат в кръстовището на червено, да се изтеглят", коментира кметът Тотев. Той и екипът му са категорични, че връщане към старата организация на движение в Пловдив няма да има въпреки тапите и изнервените шофьори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони