Професор поля премиера на книга с... таратор

Това не се беше се случвало - премиера на книга с раздаване на войнишки канчета, пълни с таратор! Провокативната литературна инсталация на художника поет проф. Евгени Велев привлече публика часове преди Бъдни вечер в арт пространството „Перото” на НДК. Авторът успешно забърка в деянието си актьорите Любо Нейков и Стоян Чобанов, проф. Стоян Денчев (ректор на УниБит) и доц. Мюмюн Тахир.

Ако все още се чудите за какво става дума, „Най-дългият таратор” е второ допълнено издание на прозаична какофония, както самият Евгени Велев нарича белетристичните си изяви. И допълва: „Най-дългия таратор” е стара история, която разказвам всеки път, когато се напия като младо пионерче на Сирни Заговезни. Това сравнение си е мое и визира първото ми зрелищно, неосъзнато напиване на този свят.”

За да е напълно автентична атмосферата, докато актьорите четяха откъси от книгата, а белетристът Георги Михалков анализираше от „правилна” научна позиция темите и идеите на автора, децата на Евгени разливаха таратор от огромен войнишки казан за присъстващите и ароматизираха залата с чеснови ухания.

„Евгени е не само преподавател по изкуство и култура, но и талантлив художник, чиито картини са част от световни колекции. Идеите му са провокативни и иновативни. Сега предлага да поставим в двора на УниБит 22-метрова скулптура на фалос, озаглавена „Началото”, каза ректорът проф. Денчев.

Любо Нейков пък призна, че за него солта на таратора е любовта. „Обичам не само да преподавам, но и да се излагам от време на време”, завърши необичайната премиера проф. Велев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица