Стрелбата по полицая в Горубляне - лично отмъщение или прикриване на друго престъпление?

Лично отмъщение или опит за отвличане на вниманието от извършване на друго престъпление са част от версиите за стрелбата по полицай на Бъдни вечер в София.

Екшънът се разигра към 21 часа в четвъртък край караулката на Околовръстния път до кв. „Горубляне”. По това време на пост там били униформени от „Специализирани полицейски сили” към СДВР. Те забелязали, че край личните им автомобили гори мрежа. Отишли да видят какво става и открили две туби с бензин и газова бутилка. На бутилката имало надпис - псувня към полицията. Наоколо пък било разлято гориво. Полицаите изгасили пламъците и забелязали, че наблизо има паркиран тъмен джип. Един от униформените тръгнал към него за проверка. В този момент от автомобила била открита стрелба. Служителят на МВР бил улучен в ходилото на десния крак, а джипът веднага изчезнал от мястото на пукотевицата в посока към квартал „Горубляне”. Районът бил отцепен, а полицаи с бронежилетки завардили цяла София в издирване на нападателя. Въпреки това стрелецът все още не е арестуван и се търси под дърво и камък.

По време на огледа криминалисти установили, че е стреляно с пистолет „Макаров” и най-вероятно спусъка на оръжието е натиснал шофьорът. По неофициални данни на мястото на стрелбата били открити 6-7 гилзи.

Простреляният 30-годишен полицай е във военна болница, където лекари установили, че нараняванията му не са сериозни.

До този момент не е ясно дали е известен регистрационният номер на джипа на стрелеца. В района на гърмежите има камери на жилищна сграда, на бензиностанция и на няколко автокъщи. Криминалисти преглеждат записите, за да могат да стигнат до наглия бандит.

Според запознати не било изключено да е подготвян огнен атентат срещу близка бензиностанция, но той да е бил предотвратен от полицаите. Проверява се и версията за лично отмъщение от шофьор към ченгетата на караулката, които са го санкционирали.

„Не отхвърляме и хипотезата, че палежът и стрелбата може да са целяли да се отвлече вниманието на МВР, като се насочат много полицейски сили на едно място, за да може да се извърши престъпление на друго място”, коментира криминалист, пожелал анонимност.

Самият ранен полицай заявил пред началниците си, че няма никаква представа каква е причината за стрелбата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право