Местан в опит за подмяна на ДПС (обзор)

Ще прави ли Лютви Местан нова партия - това се питат бившите му съпартийци в ДПС и останалите политици, след като председателят на движението бе изключен след двучасово заседание на Централния съвет на партията в т.нар. сараи на почетния лидер Ахмед Доган. Местан не бе поканен на заседанието. (Как се стигна дотук - виж по-долу).

Равносметката към вчера - с вече бившия председател на ДПС се солидаризираха трима депутати - Шабанали Дурмуш, Айдоан Али и Хюсеин Хафъзов. Те напускат парламентарната група, но не и Народното събрание - ще бъдат независими. Един от най-влиятелните депесари в страната - областният лидер на партията в Кърджали Бахри Юмер, също обяви, че напуска партията. Той е един от най-популярните политици в региона и досега е осигурявал там винаги впечатляващи победи за ДПС на всички избори. Юмер е и съосновател на ДПС, като твърди, че партията е била създадена в собствения му дом. „И осъденият на смърт има право на последна дума. Не може по този начин. А в случая говорим за председателя на партията. Защо не бе изслушан от Централния съвет? Не бе поканен за заседанието. Мен също никой не ме е уведомил, а съм областен лидер на партията. На най-голямата и най-важна структура, на която се крепи партията“, възкликна Юмер пред 24rodopi.com. Засега не е ясно колко местни структури ще тръгнат след отцепниците.

Депутатът от ДПС Венцислав Каймаканов и кметът на Ардино Ресми Мурад, които застанаха до Местан на пресконференцията му в Кърджали в деня на неговото изключване, не напускат партията. Първият не дава изявления, а вторият обясни, че няма намерение да предава движението.

Все още не е ясно ще има ли нова партия на Лютви Местан - това е и водещият акцент на турските електронни медии, които отблизо следят процесите в ДПС. Анадолската агенция цитира думите на бившия лидер, че дали ще има нова формация - ще решат избирателите.

Очакванията на много редови депесари в неделя да стане ясно дали ще се роди ДПС-2 не се сбъднаха. На последния трети ден от възпоменателните чествания от т.нар. възродителен процес за изненада на гласоподаватели и журналисти топполитици не се появиха. В четирите момчилградски села Груево, Нановица, Равен и Горско Дюлево не дойдоха нито тримата нови съпредседатели на ДПС, нито Местан. На молитвите, на които се събраха стотици местни хора, се появиха само депутатите Мустафа Ахмед, Ердинч Хайрулла и Айхан Етем, които не са напускали парламентарната група. Честванията преминаха с поднасяне на венци и молитви, но без политически речи.

Засега лидерите на останалите български политически сили отказват да коментират трусовете в ДПС. Единствен това стори Радан Кънев, който нарече събитията „пошъл мафиотски театър“, с което си навлече гневните коментари на стотици българи в социалните мрежи.

Борисов отказа на Давутоглу да се намеси в конфликта

Премиерът Бойко Борисов отказал на турския си колега Ахмед Давутоглу да се намеси в конфликта в ДПС на страната на изключения Лютви Местан. Това стана ясно след телефонен разговор между двамата, проведен на 23 декември т.г. Преди това българските власти били подложени на безпрецедентен дипломатически натиск да бъде осъществена спешна връзка между двамата правителствени ръководители.

При близо половинчасовия разговор Борисов дал ясно да се разбере, че няма да се намесва във вътрешнопартийните въпроси на ДПС. Някои електронни медии цитираха и едно от изреченията на българския премиер по време на разговора: „Пред Местан и Доган избирам България!”

Според неофициални източници Борисов е изтъкнал пред Давутоглу как Анкара започнала разговори с Москва за „Турски поток“, без да се съобрази с геополитическите интереси на своята съседка. Българският премиер казал, че помни как Путин му е размахвал пръст от турската столица. Няма официално потвърждение на тези подробности от разговора, но резултатът е налице - турският външен министър Мевлют Чавушоглу така и не дойде нито в официално, нито в лично качество на възпоменателните митинги за т.нар. възродителен процес в Кърджалийско. До последно в петък вечерта турското посолство пазеше 22 стаи в хотел „Елит“ в Кирково за официална делегация, но такава не се появи. На самите чествания в събота пристигнаха само посланик Сюлейман Гьокче и генералните консули в Бургас и Пловдив, които придружаваха Лютви Местан.

В същото време пред журналисти в Кърджалийска област Лютви Местан потвърди информацията, че е търсил помощ от турското посолство в деня, преди да бъде изключен от движението. „Имах нужда от няколко часа да организирам сигурността си. Рано е да отговоря защо“, каза загадъчно изключеният председател. Той не потвърди информациите, че дипломати от посолството са привиквали лично в резиденцията на посланика или са телефонирали на ключови лица от ДПС в София и страната, за да сондират коя страна ще заемат.

Мюфтиите се разделиха на два лагера

Мюфтиите също се разцепиха след изключването на Лютви Местан, което показа колко политизирано е мюсюлманското духовенство в България.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи взе страната на вече бившия председател на ДПС, съобщава 24rodopi.com, след като наблюдава поведението му по време на възпоменателните митинги за т.нар. възродителен процес. Това не е изненада, тъй като Хаджи традиционно е близък на турската държава, която сега застана категорично зад Местан. По неофициална информация Главното мюфтийство получава щедри субсидии от т.нар. дианет - турската правителствена дирекция по вероизповедания, която има свои служители в турското посолство в София и годишен бюджет от 5,7 млрд. турски лири (1,8 млрд. евро), както и от едноименната турска фондация, която ремонтира джамии и спонсорира мюсюлманските духовни училища у нас. Сред имамите се знае, че Мустафа Хаджи е поставен на поста си с одобрението на Реджеп Ердоган.

Бившият главен мюфтия Фикри Сали и част от районните мюфтии пък показаха, че поддържат ДПС и почетния председател Ахмед Доган.

В същото време учредителят на Националната партия „Свобода и достойнство“ (НПСД) Касим Дал намекна, че може да работи с хората около Лютви Местан. „Не изключвам тази възможност, но първо трябва да видим какви стъпки ще предприеме”, казва той, цитиран от 24rodopi.com. В същото време пред Ajans.bg Касим Дал заявява, че е предвидил сценария с изключването на Местан. „Ние продължаваме да работим, при нас няма агенти на ДС, а вратата ни е винаги отворена за хора, които споделят нашите идеали“, казва Дал пред изданието. Думите му са цитирани и на уебсайта на партията му. НПСД е част от Реформаторския блок, който участва в управляващата коалиция.

Хронология на едно изключване

22 декември

Пресцентърът на ДПС публикува реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган на новогодишно празненство на партията, провело се на 17 декември: „За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан.“ (Става дума за декларацията на Местан от парламентарната трибуна, критикуваща нарушаването от страна на Русия на турското въздушно пространство).

24 декември

11 ч - В Кърджали Лютви Местан дава пресконференция с четирима депутати, на която обявява предстоящото заседание на Централния съвет на ДПС за незаконно, тъй като само той може да го свика.

12 ч - В т.нар. сараи на Доган в Бояна е свикано заседание на Централния съвет. С пълно единодушие е изключен председателят на партията Лютви Местан, назначени са трима съпредседатели - Рушен Риза, Мустафа Карадайъ и Четин Казак.

15,45 ч - Пиарката на ДПС Велислава Кръстева цитира пред журналисти почетния председател Ахмед Доган: „Такава ще бъде съдбата на всеки, които се изправя срещу националните интереси на България.“

19,30 ч - Лютви Местан изпраща позиция до БТА: „Българският национален интерес от години е свързан с Европейския съюз и НАТО, а не с Русия. Не мога да бъда обвинен в изправяне срещу националните интереси на България заради защитата на евроатлантизма.“

25 декември

11 ч - Новото ръководство на ДПС присъства на първия възпоменателен митинг за т.нар. възродителен процес - в кърджалийското с. Млечино. Местан не се появява.

26 декември

Лютви Местан пристига с турския посланик Сюлейман Гьокче на Туркян чешма преди официалната церемония. На самата церемония са съпредседателите на ДПС, които са освиркани от част от присъстващите и приветствани от други.

27 декември

Честванията в Кърджалийско завършват без появата на Местан и на съпредседателите на ДПС

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини