Опитаха да произведат статуя на Исус Христов в чин "генерал" в Гватемала

В Гватемала популярна статуя на Исус Христос щеше да бъде произведена в чин "генерал", ако Църквата и държавният глава на централноамериканската държава не се бяха намесили, пише британският вестник The Guardian.

Статуята, известна като Хесус де ла Мерсед, дефилира по улиците на гватемалската столица всяка година в навечерието на Великден в духа на вековните традиции, внесени от бившата колониална сила Испания. На Бъдни вечер Орландо Агилар, енорийски свещеник в квартала, където се съхранява реликвата, съобщи, че на 3 януари 2016 г. статуята ще бъде повишена в чин "генерал" от армията на Гватемала в чест на 300-годишнината от нейното осветяване.

Но столичният архиепископ Оскар Виан се противопостави. "Братя и сестри, както съм казвал и повтарял много пъти, никой не се е консултирал с мен относно повишаването на Хесус де ла Мерсед до ранг "генерал" в армията", заяви архиепископът на Гватемала Сити, цитиран от "Фокус".

Негативно реагира и президентът Алехандро Малдонадо. "Като главнокомандващ на въоръжените сили не съм правил опит да дам подобен символичен ранг на религиозен символ", заяви държавният глава на страната, като подчерта, че никога не би предприел подобен ход, ако Римокатолическата църква не одобри този акт.

Интересното е, че това не е първият опит за военна промоция на статуята. По време на опустошителната епидемия от холера през 1800 г. тогавашният президент на Гватемала Рафаел Карера е удостоил Хесус де ла Мерсед с чин "полковник", след което статуята е обиколила страната като част от усилията за борба с инфекциозното заболяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят