Антонина Желязкова: В България предстои да се създаде проислямистки проект

Досега в България не сме имали един сравнително силен политически проект,който да разцепи електората на ДПС. А сега може би и г-н Местан не знае, но това, което предстои да се случи и той да направи, е да се създаде нов политически проект, който да бъде проислямистки. Такъв нямаше само в България. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ историкът и директор на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия Антонина Желязкова.

"Много е възможно Местан да откаже да оглави такъв проект, но с хората, които се отцепват заедно с него, има достатъчно хора, които биха оглавили такъв по-радикален и проислямистки проект. Това, разбира се, няма да донесе особено добро за България, но да се надяваме, че нашият политически живот винаги е успявал по някакъв начин да овладява подобни сътресения", допълни тя.

Според Желязкова електоратът на ДПС също ще се раздели, "защото една голяма част от него е доста светски устроен и доста би се разколебал дали да подкрепи един проислямистки проект".

Относно липсата на коментари от страна на политическия елит в България за случващото се в ДПС, Желязкова коментира, че е изключително правилен подходът да има въздържаност по отношение на коментарите, защото в крайна сметка на първи план излиза това, че има едно вътрешнополитическо сътресение, което се е случвало на всяка една от партиите у нас. "А на втория план е очевидно ясно, че това са отзвуци от сблъсъците между Турция и Русия и най-добре да не се правят намеси. Няма нищо лошо в това те да се въздържат от коментари", допълни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини