Въоръжаваме пехотата за 1,464 млрд. лева Военните канят 4 компании в търга за нови бойни машини

Полицията разследва жестоко убийство във Варна

Изнесоха опасния серовъглерод от „Химко“ извън страната

Лекари от „Пирогов” преглеждат с 5G връзка Технологията позволява дистанционни високоспециализирани консултации

Еврокомисар проверява казуса с партийните субсидии

Увеличават бюджета за национална туристическа реклама Браншът иска нови визови режими за турци и рунаци

Тим от Китай прави Бейл №1 в света по пари

Роналдо зарадва свой фен в Сингапур

1200 лева глоба за побой след засичане Таксиджия нанесъл телесни повреди на бизнесмен

Депутатът от БСП Явор Божанков: Зам.-губернаторът на Велико Търново Детелина Борисова с имоти на занижени цени

Колони от автомобили чакат да влязат у нас на ГКПП Гюргево – Русе

24 участници в битка за 200 000 лв. в „Игри на волята: България“ Снимките на новото приключенско риалити предаване започнаха

Седем държави свързаха традициите си с Велико Търново

Съдят бивш директор на домове за възрастни хора в Монтанско

Осем души от бандата, подготвяла убийства срещу магистрати, се признаха за виновни

Жена продаде апартамента си, за да се издължи на Топлофикация

В блок 429 в „Люлин” са преминали най-щастливите години от живота на 78-годишната Горка Алексова. В спомените си г-жа Алексова се връща 40 години назад.

Наскоро тя се принудила да продаде своя апартамент на шестия етаж, където са най-хубавите спомени за вече покойния й съпруг. „На мен тук животът ми отиде. 35 години съм живяла тук и заради „Топлофикация“ напуснах”, казва Алексова пред bTV.

Без да е ползвала парно и топла вода, без дори да има радиатори още от миналия век, днес 78-годишната Горка е осъдена и принудена да плати на Топлофикация 6000 лева.

След въвеждане на топлинното счетоводство „Топлофикация“ започва да начислява по 70 до 100 лева на месец на пенсионерката, която няма радиатори и не ползва топла вода от ТЕЦ-а.

Докато събира документи и се бори, за да докаже, че не дължи парите, които й начисляват, Горка е осъдена за неплатена такса „сградна инсталация“ и за юридически разходи на монополиста, за периода от 2003 до 2012 година.

„За 3800 лева, с лихвите станаха 4800 лева. И аз чакам да има решение, обжалвах до градския съд. Вместо да получа решение на съда, аз получих запор на пенсията – нямам друг доход”, разказва жената.

След като съдия изпълнителят праща писма на всички банки в България за сметка на баба Горка, той установява, че тя няма никакви пари в никакви банки. Заради тази информация обаче 78-годишната жена принудително е задължена все повече и повече. А съдия-изпълнителят и юристите на „Топлофикация“ добавят над 2000 лева в своя актив за сметка на Горка.

Горка е 78-годиша сама жена, болна, инвалид втора група, с една пенсия и дълг, който се трупа ден след ден.

„Започнах да внасям по 50 лева, по 40, а напоследък по 20 . Предстоят ми няколко операции, не мога да събирам пари. Бях взела в заеми, не мога, трупа се, продължават и лихви”, допълва Горка.

Подобно на хиляди други българи, тя е осъдена, без да бъде информирана и без да получи право да се защити в съда.

„Това е абсолютно посегателство върху живота на хората. Да не можеш да излезеш да си защитиш. Кажете кой да ни защити? Плащам за това, че съм дишала въздуха. Не тъжно, ами жалко за държавата. Жалко, много жалко”, заключава Горка Алексова.

Топлофикация София е спазила абсолютно всичко законови разпоредби в България по отношение на доставките на топлинна енергия. Това, че г-жа Алексова е свалила радиаторите, не я е освободило от плащането на сума за сградна инсталация, коментира казуса Елизабет Павлова пиар на столичната „Топлофикация”.

„Това е частен случай, не мога да се съглася, че хиляди са осъдени, малтретирани едва ли не от Топлофикация”, подчерта тя.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.