Путин успял да постигне основната си цел в Сирия - да закрепи Асад

Президентът на Русия Владимир Путин успя да постигне основната си цел в Сирия – да стабилизира режима на президента на страната Башар Асад и ако в бъдеще рискът за провеждане на военна операция в страната остане както сега нисък, то Русия ще може да продължи управлението му още дълги години, предаде Ройтерс, позовавайки се на заявления на военни анализатори и на официални лица в САЩ.

Тези оценки противоречат на заявленията на президента на САЩ Барак Обама, а също така и на неговите ключови съветници, които отбелязваха, че Путин „ е предприел необмислена операция по спасяването на режима на Асад, която не е по джоба на Москва и по-скоро е обречена на провал“.

„Предполагам, че няма съмнения във факта, че с помощта на руската поддръжка режимът на Асад се намира в по-безопасно положение, отколкото преди“, отбеляза източник от администрацията на президента на САЩ, пожелал да остане анонимен. Според други официални лица в момента кампанията на Русия може да се смята за успешна, а загубите ѝ са сравнително незначителни.

Според анализаторите провеждането на такава операция ще струва около 1-2 милиарда долара ежегодно. Те отбелязват, че падането на цените на петрола, макар и негативно отразявайки се на руската икономика, няма да се отразят на бюджета за обрана на страната. Благодарение на руската намеса сирийската войска вече е успяла да възстанови контрол над няколко важни територии в страната. „Руснаците имаха точни сметки“, заяви източник от разузнавателните структури на САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят