Бивше ченге, оправдано за манипулации на електромери, осъди прокуратурата

Бивш служител от икономическата полиция в Сливен поиска от Прокуратурата на Република България да му плати 30 хил. лева за претърпени по нейна вина неимуществени и 29 700 лева имуществени щети. Предявените искове са по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени от повдигнато обвинение за извършване на престъпление, за което в последствие полицаят е бил оправдан, съобщиха от Окръжния съд в Сливен.

Преди 5 години тогавашният разузнавач от икономическата полиция в областния град бил привлечен като обвиняем по образувано в Окръжния следствен отдел досъдебно производство. Любопитен е фактът, че служителят на реда станал клиент на Темида за неправомерно въздействие върху...два електомера, единият от които в жилището му, с цел уредите да отчитат по-малко потребление на ток. На първата инстанция - Районния съд в Сливен, полицаят получил 1-годишна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок, бил осъден и да плати 3 хил.лева глоба. При обжалването обаче Окръжният съд, който е втората и последна инстанция по случая, отменил присъдата и го оневинил по повдигнатите обвинения. Междувременно, още след разкриването на случая той бил дисциплинарно уволнен от работа.

При предявяването на исковете бившият полицай посочил, че периодът от образуването на следственото дело до приключването на наказателното производство продължил 3 години. През това време не е получавал работната си заплата, тъй като е бил уволнен, здравето му се влошило, не можел да издържа семейството си, наложило се да продадат семейното си жилище, купено със заем. Окръжният съд постанови прокуратурата да заплати на експолицая обезщетение за причинените му неимуществени вреди, но намали десетократно размера на 3 хил. лева от първоначално поисканите 30 хил. Уволненият заради манипулацията върху електромерите служител на реда, макар и по-късно да е бил оправдан по тези обвинения, няма да получи обезщетение за имуществени вреди. Този иск е нацяло отхвърлен, тъй като в друго дело Върховният административен съд е потвърдил дисциплинарното му уволнение като правилно и законосъобразно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право