Отмениха условна присъда на лекар за измами

Окръжният съд в Русе отмени условната присъда от 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок за документни измами на лекар хирург, съобщиха от съдебната палата в крайдунавския град. Обжалваното дело се връща за ново разглеждане от друг състав на районния съд заради "допуснати процесуални нарушения".

Преди 4 месеца С.А.Г. е признат за виновен, че е използвал 4 пъти документи с невярно съдържание. Прокуратурата го обвинява, че с представените 82 амбулаторни листа за извършени първични и вторични амбулаторни медицински прегледи на около 1800 пациенти и други фактури за 500 хирургически интервенции той получил неоснователно 794 лв. от НЗОК. До края на съдебното следствие обаче хирургът възстановил парите.

Сумите били източени заради занижения контрол на Касата. Назначените експертизи доказали, че медицинските услуги били фиктивни. Пациентите дори не знаели, че са прегледани. Подписите им били фалшифицирани, за да узаконят електронните отчети и плащанията.

Това не е първият случай, когато този лекар е разследван за злоупотреби, напомниха от съдебната палата в крайдунавския град. Преди години С.А.Г. бил засечен, че взема пари за несъществуващи профилактични прегледи на работници от предприятия. Досъдебното производство обаче било прекратено поради недоказаност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини