На 16 юли 2019 да почерпят

„Левски“ с убедителен старт на новия сезон, юноша изработи три гола

България е в топ 20 по поскъпване на домовете

Вучич помоли Макрон за помощ по пътя към ЕС и за разрешаване на кризата с Косово

Трус от 3 по Рихтер разлюля Вранча

„Руска връзка” тресе коалицията в Италия Близък до “Лига” лобист търсел финанси от Кремъл

Ердоган: Турция се надява да организира съвместно с Русия производство на системи за ПВО

Частично лунно затъмнение в нощта на 16 срещу 17 юли

Плащаме на ЕС за пластмасовите опаковки Обсъждат нови приходи в бюджета на общността

ЕС одобри санкции срещу Турция заради сондажите в шелфа на Кипър

МВФ: Вдигнете възрастта за пенсиониране Работниците намаляват с 30% през следващите 30 години

Министерство на финансите: На 19 юли партиите ще получат втората част от държавната субсидия за 2019 г.

Частна здравна каса, ако има 500 000 желаещи Новата визия за бъдещето на осигурителния модел поставя повече въпроси и неясноти, отколкото решения

Русия и Украйна готвят голяма размяна на затворници

Ирак предаде на Русия 33 деца на членове на ИДИЛ

Къде легализираха гей браковете през 2015 година

2015 г. бе много динамична за гей обществата по света: гласоподавателите в католическа Ирландия казаха „да“ на референдума дали те трябва да бъдат позволени, Върховният съд на САЩ нареди легализацията им, гръцкият парламент одобри съвместното съжителство за хомосексуални двойки, а Словения през март позволи на гей двойките да сключват брак, само за да им го забрани през декември, пише „Дневник“.

През същата тази година еднополовите бракове станаха законни в Люксембург, в американския щат Флорида, Гренландия и Кипър. Чили позволи на хомосексуалните двойки да сключват граждански съюзи, а през декември това направи и Гърция, въпреки съпротивата на православната църква.

Ирландия

Ирландският здравен министър Лео Варадкар разкри ориентацията си по време на радио интервю, като стана първият хомосексуален министър в страната, публично обявил сексуалността си. Месеци по-късно Ирландия се оказа първата държава в света, узаконила гей браковете с референдум.

Повече от 62% гласуваха в полза на изменение на Конституцията на страната, за да се позволи на еднополовите двойки да сключват брак. Референдумът бе проведен 22 години, след като хомосексуалността бе декриминализирана в страната.

Избирателите бяха попитани дали са съгласни с твърдението: „Бракът може да бъде сключен в съответствие с правото на две лица, без оглед на техния пол“.

Кампанията „Да“ бе подкрепена от всички партии, големите работодатели и известни ирландци.

Църквата, която официално поддържа мнението, че хомосексуалността е грях, ограничи кампанията си в подкрепа на избора „Не“ само до проповедите в църквите. Много по-активни бяха защитниците на традиционното отношение, повдигнали въпроси за правата на хомосексуалните да стават родители или да възползват от сурогатно майчинство.

Словения

Пак с референдум Словения обяви за незаконни еднополовите бракове, които само месеци по-рано бяха легализирани от парламента. Близо 63% от тях гласуваха против закона, който даваше право на гей двойките да сключват брак и да осиновяват деца.

Той бе замразен от Конституционния съд, след като гражданската група „За децата“ поиска провеждането на национално допитване по темата и магистратите отсъдиха в нейна полза.

САЩ

С 5 срещу 4 гласа Върховният съд на САЩ реши през юни, че хомосексуалните бракове са законни на територията на страната. Общо 37 щата и окръг Колумбия признават гей браковете, а в останалите те са забранени.

Съдия Антъни Кенеди коментира решението с думите, че хомосексуалните, които искат да създадат законно семейство, „вече не са обречени на самота и изключение от една от най-старите институции на цивилизацията“.

Това е най-важното разширяване на правата на брака в САЩ от прочутото дело „Ловинг срещу щата Вирджиния“ от 1967г., с което бе премахната щатската забрана за брак между хора от различна раса.
Решението е по делото „Объргефел срещу Ходжис“, в което жителят на щата Охайо Джим Объргефел иска да бъде признат за законен партньор на починалия си мъж Джон Артър във всички американски щати.

През 2013г. той сключва брак с Артър, с когото живеят съвместно от две десетилетия. Артър умира от Болест на Лу Гериг (ALS) същата година през октомври, а съдебният иск е заведен три месеца преди това.
Към Обергефел се присъединяват няколко дузина други ищци с хомосексуална ориентация от Кентъки, Мичиган, Охайо и Тенеси. Те успяха да се преборят за правото да сключват брак и той да е признат във всичките 50 щата на Америка.

Гърция

Парламентът на Гърция одобри законопроект за правата на човека, който позволява гражданското партньорство между еднополови двойки, въпреки протестите на опозицията, политически партии и мощната православна църква, предаде „Ройтерс“.

Законопроектът не позволява на еднополовите двойки да сключват брак или да осиновяват деца, както е в други страни, и не им дава подобна пенсия, данъчни и здравни права, коментираха активисти. Новият закон позволява на еднополовите двойки, подписали договор за съвместно съжителство, да имат същите трудови, осигурителни и наследствени права, като на хетеросексуалните двойки.

Въпреки че Гърция разреши подобни споразумения за хетеросексуалните двойки през 2008 г., тогава бяха изключени хомосексуалните двойки – ход, който Европейският съд по правата на човека обяви за дискриминационен в дело срещу Италия през 2013.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.