Къде легализираха гей браковете през 2015 година

2015 г. бе много динамична за гей обществата по света: гласоподавателите в католическа Ирландия казаха "да" на референдума дали те трябва да бъдат позволени, Върховният съд на САЩ нареди легализацията им, гръцкият парламент одобри съвместното съжителство за хомосексуални двойки, а Словения през март позволи на гей двойките да сключват брак, само за да им го забрани през декември, пише "Дневник".

През същата тази година еднополовите бракове станаха законни в Люксембург, в американския щат Флорида, Гренландия и Кипър. Чили позволи на хомосексуалните двойки да сключват граждански съюзи, а през декември това направи и Гърция, въпреки съпротивата на православната църква.

Ирландия

Ирландският здравен министър Лео Варадкар разкри ориентацията си по време на радио интервю, като стана първият хомосексуален министър в страната, публично обявил сексуалността си. Месеци по-късно Ирландия се оказа първата държава в света, узаконила гей браковете с референдум.

Повече от 62% гласуваха в полза на изменение на Конституцията на страната, за да се позволи на еднополовите двойки да сключват брак. Референдумът бе проведен 22 години, след като хомосексуалността бе декриминализирана в страната.

Избирателите бяха попитани дали са съгласни с твърдението: "Бракът може да бъде сключен в съответствие с правото на две лица, без оглед на техния пол".

Кампанията "Да" бе подкрепена от всички партии, големите работодатели и известни ирландци.

Църквата, която официално поддържа мнението, че хомосексуалността е грях, ограничи кампанията си в подкрепа на избора "Не" само до проповедите в църквите. Много по-активни бяха защитниците на традиционното отношение, повдигнали въпроси за правата на хомосексуалните да стават родители или да възползват от сурогатно майчинство.

Словения

Пак с референдум Словения обяви за незаконни еднополовите бракове, които само месеци по-рано бяха легализирани от парламента. Близо 63% от тях гласуваха против закона, който даваше право на гей двойките да сключват брак и да осиновяват деца.

Той бе замразен от Конституционния съд, след като гражданската група "За децата" поиска провеждането на национално допитване по темата и магистратите отсъдиха в нейна полза.

САЩ

С 5 срещу 4 гласа Върховният съд на САЩ реши през юни, че хомосексуалните бракове са законни на територията на страната. Общо 37 щата и окръг Колумбия признават гей браковете, а в останалите те са забранени.

Съдия Антъни Кенеди коментира решението с думите, че хомосексуалните, които искат да създадат законно семейство, "вече не са обречени на самота и изключение от една от най-старите институции на цивилизацията".

Това е най-важното разширяване на правата на брака в САЩ от прочутото дело "Ловинг срещу щата Вирджиния" от 1967г., с което бе премахната щатската забрана за брак между хора от различна раса.
Решението е по делото "Объргефел срещу Ходжис", в което жителят на щата Охайо Джим Объргефел иска да бъде признат за законен партньор на починалия си мъж Джон Артър във всички американски щати.

През 2013г. той сключва брак с Артър, с когото живеят съвместно от две десетилетия. Артър умира от Болест на Лу Гериг (ALS) същата година през октомври, а съдебният иск е заведен три месеца преди това.
Към Обергефел се присъединяват няколко дузина други ищци с хомосексуална ориентация от Кентъки, Мичиган, Охайо и Тенеси. Те успяха да се преборят за правото да сключват брак и той да е признат във всичките 50 щата на Америка.

Гърция

Парламентът на Гърция одобри законопроект за правата на човека, който позволява гражданското партньорство между еднополови двойки, въпреки протестите на опозицията, политически партии и мощната православна църква, предаде "Ройтерс".

Законопроектът не позволява на еднополовите двойки да сключват брак или да осиновяват деца, както е в други страни, и не им дава подобна пенсия, данъчни и здравни права, коментираха активисти. Новият закон позволява на еднополовите двойки, подписали договор за съвместно съжителство, да имат същите трудови, осигурителни и наследствени права, като на хетеросексуалните двойки.

Въпреки че Гърция разреши подобни споразумения за хетеросексуалните двойки през 2008 г., тогава бяха изключени хомосексуалните двойки - ход, който Европейският съд по правата на човека обяви за дискриминационен в дело срещу Италия през 2013.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят