Прокуратурата разпореди разследване по одит в академията в Свищов

Районната прокуратура в Свищов е образувала три досъдебни производства по данни изнесени в одитен доклад за дейността на Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов. Засега разследването е за длъжностни престъпления срещу неизвестен извършител.
Проверката е била извършена от Инспектората на Министерството на образованието по настояване на бившия служебен ректор на учебното заведение проф.Иван Върбанов. Той бе назначен през юни тази година със заповед на просветния министър проф.Тодор Танев заради нарушения по избора на ректор в свищовския ВУЗ. На вота на 28 май за наследничка на скандалния ректор проф.Величко Адамов бе обявена 35-годишната проф. Теодора Димитрова. И до сега обаче няма лигитимно избран шеф на академията, а в момента се управлява от втори ВрИд ректор проф.Марияна Божинова.

Още щом встъпил в длъжност, проф.Иван Върбанов настоял за проверка за последните 3 години от дейността на академията. Одитният доклад вече е внесен в Районната прокуратура в Свищов.

"Държавното обвинение работи по някои от констатациите. Тепърва ще бъде разследвана крупна схема за източване на висшето училище чрез търговия с учебници", обясни юристът Калин Костов, който е председател на Сдружение за европейско качество във висшето образование.

Той публично обясни какви са били "игрите" с пари от учебници. "Акумулирането на сериозни суми е ставало с договор между Стопанската академия и ЕТ "Павлин Петров" за печатане и продажба на учебници за дистанционно обучение. Оказва се, че липсват договори и декларации за авторски права с авторите на учебните помагала. Печатани са срещу 2-3 лева за бройка, а след това академията ги е изкупувала на многократно завишени цени от по 25-40 лева за учебник и ги е препродавала на студентите. Така е била генерирана печалба средно от около 2 млн.лв годишно", разказа Костов.
Той оповести, че Павлин Павлов пък е бизнесмен от Свищов, който е бил приближен на бившия ректор проф.Величко Адамов.

Калин Костов огласи още, че на разследване подлежат и провежданите във ВУЗ-а обществени поръчки. "Имало е разбиване на обществени поръчки, които да паднат като сума под прага за обявяване на процедура. Други пък така са обявявани, че условията да прилягат на точно определена фирма", изтъкна Калин Костов.

Юристът допълни, че разследващите ще работят по констатации за несвойствени дейности в академията като стопанисване на заведения, както и за командировки на служители до Велико Търново и Горна Оряховица. Това били хора от техническия персонал на академията, които реално са косили, боядисвали, ремонтирали вилата на проф.Величко Адамов в горнооряховското село Горски Горен Тръмбеш. "Това е установено със свидетелски показания", добави Костов.

Той допълни, че правораздаващите органи са се заели и с прочутата алея с паметници на бивши ректори на академията, около която също имаше скандали. В нея са вложени 120 000 лв, които са били събрани от преподавателите. Под натиск професорите са давали лепта от по 1000 лв, доцентите по 500 лв, асистентите по 300 лв, а останалите служители по 100 лв.

Сред най-скандалните своеволия на бившото академично ръководство е договор с обслужваща банка с фиксирани многократно по-ниски лихви от реалните. Академията внесла депозит по сметка в размер на около 2,5 млн.лв, а загубите от ниските лихви бил за минимум 80 000 лв.

"Разкрити са и тежки конфликти на интереси и в работата на фаворитката на проф.Адамов-проф.Теодора Димитрова. Оказва се, че е преподавател в академията, а на граждански договор е и ръководител на Общинската застрахователна компания, която обслужва учебното заведение и оперира с негови средства", каза Костов.
Той информира, че от началото на декември проф.Димитрова е в болничен и в същото време е атакувала пред ВАС заповедта на просветния министър за назначаването на втори служебен ректор.

"Благодарни сме на проф. Тодор Танев, защото това, което той дръзна да направи, никой от предшествениците му не предприе, въпреки че имаха подробна информация какво се върши в академията", заяви Калин Костов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини