Тъкмят рецептата за бира със светена вода Кехлибарената течност ще се казва A-Men

Проф. Кантарджиев: Тирговият комар не пренася тропически вирусни инфекции

Русия и Турция може да правят заедно С-400

Тръмп: Вашингтон работи с Исламабад за слагане на край на войната в Афганистан

Не забраняват фермерските пазари Има заповед за спиране на продажбите на свинско месо и месни продукти

Кубрат Пулев си върна боксовия лиценз в САЩ

Бул. „Витоша” e №3 по ръст на наемите Цените са се повишили с 8,3% в рамките на една година

Макрон: 14 страни-членки на ЕС се споразумяха за нов „механизъм за солидарност“ за мигрантите

Бурджу Йозберк е красива и талантлива

Цените на петрола се повишиха

НАП спира временно 6 електронни услуги Няма достъп до обявите за продажба на имущество на длъжници

Имам ли право на майчински, ако ме съкратят в срока за изпитване

Откриха тухла с печат с името на римския консул Марулус в древния град Нове Уникалната находка датира от 184 година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 юли 2019

Румен Петков: Може да се очаква взаимодействие на АБВ с БСП на местните избори

Politicо: Две българки се борят за генерален секретар на ООН, а кабинетът не може да открие печеливш изход

Две жени се съревновават за поста на генерален секретар на ООН. Проблемът е, че и двете идват от една и съща държава – България, където правителството не може да открие печеливш изход от ситуацията – ако се откаже от едната, може да загуби шанса да постави свой сънародник на този уважаван международен пост, пише Politicо.

Нито генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, нито заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева са говорили публично за своите амбиции в ООН, но с приближаването на изборите за поста на административен глава в световната организация започват и задкулисните игри между София, Брюксел, Вашингтон и Москва.

Междувременно министър-председателят на България Бойко Борисов е поставен пред трудния избор да издигне кандидатурата на страната си пред ООН. В този дипломатически „параграф 22“, ако България издигне кандидатурата на Георгиева, Москва ще помисли, че Вашингтон е съдействал за нея и ще даде подкрепата си за друг кандидат. По този начин и Вашингтон може да реши, че издигнатата кандидатура на Бокова е повлияна от Москва, и да даде подкрепата си за друг кандидат.

„Големият въпрос е какви са позициите на Москва и на Вашингтон за двамата кандидати“, смята Ричард Гоуън, експерт от Европейския съвет по международни отношения. И именно заради увеличаващото се искане за излъчване на жена – генерален секретар на ООН и заради руското желание той да е от Източна Европа, страната само със седем милиона души население и с най-ниския БВП на глава от населението има двама подходящи кандидати. И Бокова, и Георгиева говорят руски език и имат дългогодишни връзки с Русия. Георгиева е работила в световната банка над 20 години, включително и като директор на офиса ѝ в Русия. Бокова е дъщеря на водещ български дипломат от социалистическите години и е получила образованието си в най-елитните московски университети.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.