Зукърбърг иска най-бедните в Индия да имат достъп до фейсбук

Марк Зукърбърг призова индийските власти да одобрят плана за осигуряване на безплатен интернет за най-бедните, съобщи АФП. Идеята на създателят на „Фейсбук” е за „безплатна базова услуга”, която да осигури на хора без интернет достъп безплатно ползване на няколко уебсайта през мобилните им телефони.

„Ако приемем, че всеки заслужава достъп до интернет, тогава със сигурност трябва да подкрепим безплатни базови интернет услуги”, пише Зукърбърг в своя колонка в индийския вестник „Таймс ъф Индия”.

Той още сравнява достъпа до глобалната мрежа с ползването на библиотеки, общественото здравеопазване и образование.

„Изненадващо, през последната година това предизвика дебати в Индия”, добавя шефът на „Фейсбук”.

„Критиците на програмата продължават да разпространяват неверни твърдения, въпреки че това е в ущърб на милиарди хора”, продължава той.

Зукърбърг визира острото несъгласие с програмата от страна на някои интернет и технологични активисти и разработчици, според които тя нарушава основния принцип интернет да е достъпен за всички в своята цялост, а не да бъде ограничаван от една компания. В отговор „Фейсбук” закупи рекламни пространства във вестници и на билбордове, с които предупреждава за „риска от забрана”.

Според създателите на плана, критиците искат интернет да остане „градина със стени около себе си”. Службата за телекомуникационна регулация на Индия нареди миналия месец на единствения мобилен оператор, който щеше да предлага „Фейсбук” услугата, временно да прекрати плана. Около 3,2 милиона индийци се подписаха под искане правителството да позволи базовата интернет услуга.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят