Тест установява има ли риск от преждевременна смърт

Учени от Бирмингамския университет във Великобритания предлагат прост тест за установяване на риска от преждевременна смърт, съобщава в. „Дейли Мейл“, цитиран от БГНЕС. Резултатите от изследванията авторите са публикували в списание PLoS ONE (Public Library of Science ).

Изследователите са открили връзка между отделяния имуноглобулин А (IgA), съдържащ се в слюнката на човека, и неговата смъртност, а също склонност към ранно развитие на онкологични заболявания и преди всичко рак на белите дробове. Авторите на изследването заявяват, че IgA може да е маркер за преждевременна смърт, а анализът на слюнката – алтернатива на инвазивните процедури и по-специално кръвните изследвания.

Учените са проследили 639 души на възраст от 63 г. в периода от 1995 до 2014 г. , като са измервали отделянето на IgA, проследявали са здравословното им състояние и смъртността на възрастните хора. Имуноглобулините се секретират от левкоцитите и са необходими за борбата с инфекциозните заболявания. Производството им зависи от обективни (наследствени и възрастови) и субективни (начина на живот) фактори. Последните позволяват на човека да контролира активността на IgA. Учените от Бирмингарския университет продължават изследването

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве