Емил Радев пита ЕК за метанола в течността за чистачки

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев внесе писмен въпрос до Европейската комисия (ЕК) относно въвеждането на ограничение за съдържанието на метанол в течността за чистачки и денатурирания алкохол. Радев пита дали ЕК предвижда да предприеме мерки за определяне на веществото метанол като вещество, пораждащо сериозно безпокойство, за което трябва да се въведе ограничение в потреблението му в бита, дали ЕК ще вземе решение за промяна на законодателството и въвеждане на ограничение на съдържанието на метанол в течността за чистачки и в денатурирания спирт на 0,6 % и кога може да се очаква едно такова предложение за промяна на законодателството. Българският евродепутат от ГЕРБ иска да бъде получен отговор и какви са другите мерки, които Европейската комисия би могла да предприеме, за да ограничи инцидентите с отравяния с метанол.

Емил Радев посочва още, че съдържание на метанол в течността за чистачки крие сериозни рискове за здравето на европейските граждани и най-вече за децата
През януари 2015 г. Полша направи предложение пред Европейската агенция за химикалите, в което предлага ограничаване на концентрацията на метанол в течността за чистачки и денатурирания алкохол на 3%. Докладът представя доказателства, че съдържанието на метанол в течността за чистачки и денатурирания алкохол води до инциденти с отравяния от метанол в голям брой държави членки на Европейския съюз.

На 9.12.2015 г. Комитетът по анализ на риска на Агенцията излезе със становище, което подкрепя полското предложение за ограничаване на метанола в продукти за масова употреба като течности за чистачки и денатуриран алкохол. В становището си Комитетът предлага съдържанието на метанол в този вид продукти да не надхвърля 0,6% обемни единици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес