Апаши задигнаха на два тура покрива на Кукления театър във Варна

Дръзки крадци задигнаха на два пъти медния покрив на Държавния куклен театър във Варна. Наглите набези в една от най-емблематичните сгради в центъра на морската столица са станали след светлите рождественски празници - през нощта в събота срещу неделя и в понеделник сутринта.Апашите са се прехвърлили на покрива, като за целта са използвали паркирания до сградата служебен микробус на трупата. Първата нощ са изкъртили 10 квм.м медни листи и са изтръгнали проводниците на декоративното осветление, за да се крият в тъмното. За първата кражба веднага е уведомена полоцията и охранителната фирма СОД Варна, които са патрулирали цяла нощ. След заминаването им в 7.30 сутринта шайката от крадци е направила нов удар и посред бял ден е продължила да кърти два пъти повече медна ламарина, обясни шефката на театъра Вера Стойкова.

Съседи са забелязали хора на покрива, но са ги взели за работници, които оправят щетите след кражбата.Според технически специалисти са задигнати над 20 кв.м медни листове, за които от продажбата на скрап няма да се вземат повече от половин хилядарка, но разходите за възстановяване ще излязат 10 пъти по-скъпо, заради свитите медни "рибни люспи" от изящната кула на сградата, които са най-скъпи , а поставянето им наново е много сложно. Задигнатият покрив е точно над залата за представления, а развалявнето на времето и очакваните валежи могат да съсипят ел.инсталациите , както и прожекторите и специалната акустична сцена на театъра за най-малките. Първото представление - "Дядовата ръкавичка ", е на 9 януари през Новата година, но може и да се провали, ако не се направи спешен ремонт, смята Вера Стойкова. Сградата няма видеонаблюдение поради липса на средства. Амфитеатърът навън от години е любимо място на вандали, клошари и наркомани, но не се вземат мерки , оплака се още тя.

Историческата сграда е била някога протестантска църква, строена през 1888 г като образец на каменната неоготика . След по-малко от век след това известният архитект Косьо Христов й преобразява облика и в нея се приютява Кукленият театър на Варна.
За двете кражби е образувано досъдебно производство, извършен е оглед , съобщиха от полицияга .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини