Най-малко трима души загинаха при катастрофа на малък самолет в Германия

Извадиха варели за опасни химикали от река Марица

ТИР разпиля дини на АМ „Марица“, след като се удари с лека кола

Христо Стоичков: ЦСКА ще има нов стадион!

64-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа край Разград

Хакери разбиха официалния профил на лондонската полиция в Twitter

Пътници в лондонското метро пострадаха след разпръскване на сълзотворен газ

Софийските бани – призрачни сенки от миналото Три десетилетия управниците на столицата спаха като къпани

Премиерът Борисов ще подкрепи кандидатурата на Кьовеши за европейски главен прокурор

Столичната библиотека представя документална изложба

Вучич: Оставката на Рамуш Харадинай е политически трик

Актрисата Мария Бакалова, участвала в хитовата лента “Бащата”, пред “Труд”: Филмовата индустрия у нас се подобрява ежедневно

КЗП: Купувайте надуваеми предмети за плажа само от сигурни магазини

Откриха ново огнище на африканска чума в свинекомплекс в русенско село

Лондон: Британските кораби да избягват Ормузкия проток

Велико Търново с ново депо за отпадъци за над 33 млн. лева

Регионалната система за управление, която ще поема отпадъците 170 000 души на шестте общини – Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Елена и Златарица вече е изградена. Строителството на депото е приключило на 23 декември, а в момента на обекта има приемателна комисия за издаване на Акт 15.

Модерното депо се намира в близост до сегашното сметище в землището на великотърновското село Шереметя. Екообектът е изпълнен от Консорциум „Еко Бау Търново 2014“ , който обединява три български и две унгарски дружества.

Прогнозният капацитет на депото е около 53 000 тона отпадъци годишно, но с монтирането на кантарите и реалното измерване, се очаква количеството да е наполовина по-малко. Това обяви Зорница Кънчева, началник отдел „Околна среда“ в Общината и ръководител на проекта.

Според нея това ще удължи и живота на клетката, където ще попадат отпадъците не подлежащи на рециклиране, която по проект е 30 г. Необходими са около 5 млн. лв за закриване на старото сметище.

Новото регионално депо е с работна площ 165 дка. То разполага с площадка за опасни отпадъци, компостираща и сепаририща инсталации, пречиствателна станция. Ще се обслужва от 50 човека.

Ползите от модерната интегрирана система са разделно събиране на отпадъците, преработка и повторното им оползотворяване, намаляване на отпадъка като цяло. „След въвеждане в експлоатация регионалната система за управление на отпадъците ще ограничи вредното въздействие върху атмосферния въздух, почвите и водите и ще повиши качеството на живот в регион Велико Търново“, категорични са експертите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.