Велико Търново с ново депо за отпадъци за над 33 млн. лева

Регионалната система за управление, която ще поема отпадъците 170 000 души на шестте общини - Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Елена и Златарица вече е изградена. Строителството на депото е приключило на 23 декември, а в момента на обекта има приемателна комисия за издаване на Акт 15.

Модерното депо се намира в близост до сегашното сметище в землището на великотърновското село Шереметя. Екообектът е изпълнен от Консорциум "Еко Бау Търново 2014" , който обединява три български и две унгарски дружества.

Прогнозният капацитет на депото е около 53 000 тона отпадъци годишно, но с монтирането на кантарите и реалното измерване, се очаква количеството да е наполовина по-малко. Това обяви Зорница Кънчева, началник отдел "Околна среда" в Общината и ръководител на проекта.

Според нея това ще удължи и живота на клетката, където ще попадат отпадъците не подлежащи на рециклиране, която по проект е 30 г. Необходими са около 5 млн. лв за закриване на старото сметище.

Новото регионално депо е с работна площ 165 дка. То разполага с площадка за опасни отпадъци, компостираща и сепаририща инсталации, пречиствателна станция. Ще се обслужва от 50 човека.

Ползите от модерната интегрирана система са разделно събиране на отпадъците, преработка и повторното им оползотворяване, намаляване на отпадъка като цяло. "След въвеждане в експлоатация регионалната система за управление на отпадъците ще ограничи вредното въздействие върху атмосферния въздух, почвите и водите и ще повиши качеството на живот в регион Велико Търново", категорични са експертите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони