На 18 юни 2019 да почерпят

Макрон призова за диалог с Иран и призова Техеран към търпение

Българският език е петият по популярност в „дарк нет“

Премиерът Борисов е провел телефонен разговор с генералния секретар на ООН Двамата са обсъдили борбата с климатичните промени и опазването на околната среда

Мъжете съжаляват за пропуснат секс, жените – за случил се

Масов бой пред Съдебната палата в центъра на София

Ядрените сили с по-модерни арсенали Москва разполага с 6500 срещу 6185 за САЩ

Част от черешите в Сливенско остават необрани заради ниски изкупни цени

Френски милиардер купи аукционната къща на Sotheby’s

Най-голям ръст при заемите до 250 хил. лв.

Суперкомпютър като на НАСА догодина в България (обзор) Технологията ще бъде използвана в медицината, фармацевтиката, автомобилната индустрия, строителството, от климатолози, спецслужби и др.

Могерини: Доверието в ЕС ще пострада, ако не започнем преговори с Македония и Албания

Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в съда

Деница Златева: Не съм очаквала такава буря заради оставката на Нинова

Няма македонска нация преди 1944 г. Гоце Делчев в писмата си пише, че е българин

Удариха варненци с по-висок данък сделки

Срещу Нова година сурвакаха варненци с по-висок данък сделки, който стигна тавана от 3%. Между празниците се проведе сесия на ОбС с една единствена точка -повишаване на налога за придобиване на имущество. Предложението да се вдигне от 2.6 % на 3 % е на шефа на местната комисия по финанси и бюджет Станислав Иванов.

Мотивите са, че данъкът засяга само лица в прехвърлителни сделки, плаща се еднократно и не засяга всички варненци. При обсъждането в комисията се появи дори аргументът, че повишението най-много ще удари руснаците , които според прогнозите се връщали на пазара на имоти у нас.Според общинската администрация увеличението на ставката ще вкара догодина 22.5 млн.лева при план от 17.8 млн.лева.

Против вдигането с 0.4% беше групата на БСП, от която припомниха обещанията на общинската управа да не вдига данъчната тежест за следващата година и дадоха пример със София, Видин, Монтана, Шумен и Враца, където няма да пипат местните налози. Контрапредложение за намаляване на данъка от 2.6 % на 2.5% направи отцепилият се от Реформаторския блок в местния парламент д-р Ивайло Митковски с мотива, че през новата година се очакват повече имотни сделки, но не се прие. Мнозинството от общинските съветници прие увелиечнието, като само 8 бяха „против“ и двама -„въздържали се“.

Сделките с имоти на руснаци и украинци във Варна са толкова малко в сравнение с тези на българските купувачи, така че е съвсем ясно кои ще бъдат ударени от вдигането на данъка, коментира Добромир Ганев, зам.-председател на Националното сдружение „Недвижими имоти “ в страната. Според него братушките купуват край морето не с инвестиционни намарения, а с цел дългосрочно живеене. Така че приходите от няколко милиона повече в местната хазна, които ще бъдат вложени в инфраструктура, образование и здравеопазване, облагодетелства и тях. Интересно че при вдигане на данък имотни сделки никой не търси консултация и анализ от експертите на Националното сдружение, в което са най-големите компании на пазара на имоти у нас, коментира още Ганев. Той смята, че не вдигане на ставката трябва да е на дневен ред, а промяната на данъчната оценка на имотите край морето. Във Варна има следният парадокс- пазарната цена е по-ниска от данъчната оценка и това ощетява купувача. А обратното положение -местната хазна.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.