На 16 юли 2019 да почерпят

„Левски“ с убедителен старт на новия сезон, юноша изработи три гола

България е в топ 20 по поскъпване на домовете

Вучич помоли Макрон за помощ по пътя към ЕС и за разрешаване на кризата с Косово

Трус от 3 по Рихтер разлюля Вранча

„Руска връзка” тресе коалицията в Италия Близък до “Лига” лобист търсел финанси от Кремъл

Ердоган: Турция се надява да организира съвместно с Русия производство на системи за ПВО

Частично лунно затъмнение в нощта на 16 срещу 17 юли

Плащаме на ЕС за пластмасовите опаковки Обсъждат нови приходи в бюджета на общността

ЕС одобри санкции срещу Турция заради сондажите в шелфа на Кипър

МВФ: Вдигнете възрастта за пенсиониране Работниците намаляват с 30% през следващите 30 години

Министерство на финансите: На 19 юли партиите ще получат втората част от държавната субсидия за 2019 г.

Частна здравна каса, ако има 500 000 желаещи Новата визия за бъдещето на осигурителния модел поставя повече въпроси и неясноти, отколкото решения

Русия и Украйна готвят голяма размяна на затворници

Ирак предаде на Русия 33 деца на членове на ИДИЛ

Бисеров иска да вкарат в съда разследването срещу него за пране на пари или да го прекратено

Бившият зам.-председател на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров е поискал разследването за пране на пари срещу него да бъде прекратено или внесено в съда, съобщи „Правен свят“.

Бисеров се е възползвал от правото си по Глава 26 от НПК, тъй като от повдигането на обвинение изминаха повече от 2 години. Той и доведеният му син Ивайло Главинков бяха обвинени на 15 ноември 2013 г. Аналогично искане е направил и Главинков.

Според прокуратурата изпирането на пари е станало в периода 13 декември 2012 г. – 21 февруари 2013 г., когато Бисеров и Главинков в условията на продължавано престъпление са извършили финансови операции с 314 529 щатски долара и 117 192 евро, за които са знаели или предполагали, че са придобити чрез престъпление.

С разпореждане от 20 декември на съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд, на прокуратурата е определен срок от 3 месеца, в който делото да бъде внесено в съда или да бъде прекратено.

След първоначално повдигнатите обвинения, това за прането на пари не беше включено в обвинителния акт, с който Бисеров беше пратен на съд през пролетта. В него пък изобщо не фигурираше Главинков. Христо Бисеров беше даден на съд за три престъпления – неплатени данъци в особено големи размери (близо 19 000 лева), нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки с валутни ценности и за това, че не е декларирал пред Сметната палата пари (около 700 000 лева) по сметки в Швейцария.

На 1 декември състав на СГС с председател Снежина Колева оправда бившия зам.-шеф на парламента по всички обвинения. Според съдията, възможностите за доказване на обвиненията са изчерпани в досъдебното производство и за съда не е имало друг вариант освен да реши делото само върху събраните доказателства, а от тях нямало как подсъдимият да бъде осъден.

В хода на делото стана ясно, че съдебната поръчка до Швейцария за разкриване на банкова тайна за сметките на Бисеров не е изпълнена. От Швейцария първо заявиха, че искането на българските власти е непълно и затова не отговарят, а накрая са отказали да я изпълнят, защото според тяхното законодателство, в случая с бившия депутат няма извършено престъпление.

Прокурорите Боряна Бецова и Дойчо Тарев обаче бяха категорични, че ще протестират присъдата, защото събраните доказателства били достатъчни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.