Пържен сладолед, панирани понички, киноа. Всяка година ресторантите привличат повече клиенти с нови рецепти, храни и комбинация.
CNBC представя 11 горещи тенденции, които ще се наложат на пазара в САЩ през 2016 г.
Водораслите са новото зеле
Натъпкани с антиоксиданти, фибри, йод и добри мазнини, водораслите са във фокуса на хората, които търсят следващата суперхрана.
ГМО животни на трапезата
Преди месец Администрацията за храни и лекарства на САЩ одобри сьомгата AquAdvantage за продажба, като я направи първата ГМО храна от животински произход. Около една трета от американците казват, че за тях естествената храна е важен фактор, но на практика в около 80% от преработените храни има растително ГМО съдържание.
Африканските подправки са хит
През 2016 г. известните готвачи ще търсят в Африка вдъхновение. Скорошно изследване на Conde Nast Traveler показа, че африканската кухня изтласква мексиканската от полезрението на потребителите.
Ресторантите за бързо хранeне стават здравословни
Хората стават все по-чувствителни към консерванти и други добавки и всички големи вериги вече слагат акцента "здравословно" в своите менюта, като въвеждат и нови предложения.
Кафе във всичко
През следващата година ще видим най-различни нововъведения като газирано кафе и все повече коктейли, направени с кофеиновата напитка.
Битка за доставката на храна
Доставката на продукти от супермаркетите директно до потребителите е нещо, с което дори Amazon се захвана. Очаква се големите вериги да се включат, като според проучване на IBISWorld пазарът ще расте с 9,5% всяка година, като обемът му ще достигне 9,4 млрд. през 2017 г.
Кутийките с бира се завръщат
Заради използването им от производителите на крафт бира те отново излизат на мода. Освен това и обемът им се увеличава, защото производителите на крафт бира предпочитат опаковката от 16 унции (473 мл) вместо стандартната от 12 унции (355 мл).
Захарта: обществен враг №1
Поведени от притеснените за здравето си бейби-бумъри, потребителите се стремят да извадят захарта от диетата си. Затова и бройката на продуктите без захар или с понижено захарно съдържание всяка година нараства с двуцифрен процент.
Експертите очакват ръст на консумацията на яйца и мазнини.
Цените в ресторантите се увеличават
Въпреки, че цените на храните не са нараснали значително, темпът на ресторантските цени изпреварва 5 пъти инфлацията. Веригите увеличават цените поради намаляващия приток на клиенти. Допълнителен фактор е и увеличението на заплатите в сектора.
Закуски през целия ден
Почти четвърт от готовите храни се консумират по време на обяд, показва проучване на NPD Group, откъдето очакват трендът да продължи и през 2016 г.
Едно от основните причини за това е, че се увеличава броят на едночленните домакинства, като за тях е по-естествено да вземат нещо опаковано, вместо приготвено на място. Освен това все повече по време на основните хранения се минава с по някой плод, йогурт и зърнено барче.
Оризовите "спагети" стават луксозни
Супата от оризови "спагети", която се притопля на микровълнова фурна или чрез простото наливане на чаша гореща вода, се извисява.
Наскоро токийски ресторант, специализиран в оризовите спагети, стана първия в бранша, който получи звезда от Michelin. Conde Nast Traveler очаква тенденцията да продължи с отварянето на все повече ресторанти за азиатски "спагети".
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш