Напредва административната сграда до Рилския манастир

Напредва изграждането на започнатата през 2007 год. административна сграда до самоковската порта при Рилския манастир, казаха администратори.

В друетажния комплекс, изчислен първоначалон зо около 1,5-2 мили. лева, ще се помещават пожарна, полицейски участък, здравна служба, кметство, поща, търговски обект, дори и сладкарница. През 2011 год. манастирът трябваще да получи 1 мил. лева за довършване на комплекса като "награда" след попадане в списъка на 10-те най-големи забележителности на България. Парите така и не дойдоха.

Все пак сградата е до етап "мазилка", на едното от крилата още не е поставена и дограмата. Противопожарната служба обаче вече е вкарала някои от колите и техниката си, за да са на сухо и сигурон място, а не отвън, каза новият шеф на регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населеинето" комисар Светлин Георгиев вчера. Най-късно до юни-юли в помещенията ще се настани и дежурното противопожарно звено, което сега обитава няколко килии срещу Хрельовата кула в източното крило.

Своя офис вече знае и пощата, каза шефът на обсластния клон на "Български пощи" инж. Сашо Пандурски. За да се пусне целият комплекс, обаче ще е необходимо изграждане на пречиствателна станция за отпадни води до манастира. Такъв проект вече имало изготен, предвижда се заустване на мръсните води при вливането на река Друшлявица в Рилска река, което обаче е неприемливо, каза кметът на Рила Георги Кабзималски /ГЕРБ/ вчера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони