Лютви Местан: Самозаблудилият се

Лютви Местан стана най-обсъжданият български политик, след като бе изключен от ДПС - партията, на която бе лидер

Допреди седмица Лютви Местан олицетворяваше образа на успешния политик на прехода, особено сред българските турци. Роден на село (със знаменателното име Чорбаджийско), той е толкова амбициозен, че:

- приема да сътрудничи на Държавна сигурност, докато е в Трудови войски, за да продължи образованието си във Великотърновския университет (а не в по-близкия Пловдивски);

- жени се за дъщеря на местен функционер на БКП;

- атакува парламента от листата на СДС, когато съюзът е на върха на своята популярност в началото на 90-те години;

- след кризата в СДС се присъединява през 1993 г. към ДПС;

- развежда се и се жени отново, този път за дъщеря на местен лидер на ДПС, бивш депутат и зам.-министър на земеделието;

- с умението си да говори сложно и наукообразно съумява да направи толкова силно впечатление на несменяемия лидер на ДПС Ахмед Доган, че той го лансира за заместник-председател в средата на 2005 г., а по-късно го предпочита пред дясната си ръка Касим Дал;

- превръща се в най-яркия парламентарен оратор на ДПС.

Тези реализирани амбиции и шеметна кариера обаче павират пътя на Лютви Местан към стремителния му провал. Според мен той се дължи на дълбоките заблуди, които успехът често поражда у онзи, който по пътя си към върха губи връзка с реалността. „Приказка за стълбата” на Христо Смирненски, която Местан като дипломиран литератор би трябвало добре да познава, можеше да му припомни за цената на издигането.

Най-голямата грешка на Местан се оказва самозаблудата. Че след като е постигнал толкова много с помощта на другите, може да тръгне самостоятелно, като тласне поверената му (това не биваше да забравя!) политическа организация към нова роля в променящата се глобална обстановка.

А нас не би трябвало да ни изненадва завоят на ДПС под ръководството на Местан към Турция и исляма. Още през 1997 г. в дискусията за новините на турски език по телевизията той заявява заплашително, че „потиснатото малцинство става размирно малцинство”. По време на тройната коалиция се обявява срещу опитите на просветния министър Даниел Вълчев да забрани носенето на религиозни забрадки в училище. През 2008 г. като председател на комисията по образование и наука в 40-ото НС предлага от законопроекта за народната просвета да отпадне текстът, че „Държавните образователни изисквания се отнасят за: ...усвояването на книжовния български език“ (т. 4 на чл. 16). Пак той през 2012 г. защитава мюсюлманските духовници от Пазарджик, обвинени в проповядване на краен ислям, обвинение, потвърдено от българския съд.

Всички тези действия и изказвания на Местан са направени още преди 8-ата национална конференция на ДПС да го избере за лидер на 19 януари 2013 г. Затова днес не е чудно, че една от най-успешните операции на Местан като лидер на ДПС беше да измести Народната партия „Свобода и достойнство” на Касим Дал и Корман Исмаилов от топлата връзка с Турция и да постави там ДПС.

Протурската линия на Местан пролича и при първия му рефлекс да се защити от атаката на Доган в турското посолство. А и турската реакция на трусовете в българското ДПС показа на кого разчитат в съседна Турция като най-важен агент на влияние за своята нова неоосманистка линия.

Съчетаването на вътрешните и външните проблеми на България предопредели краткотрайната кариера на Местан начело на ДПС - по-малко от три години. По-интересният въпрос е дали ролята му в политиката е приключила, или може да продължи.

Единственият начин това да стане е Местан наистина да успее да разцепи ДПС, нещо, което преди него не успяха да направят много други изявени политици. Но аз поне не вярвам, че той ще успее да направи нещо повече от поредното отлюспване в ДПС.

Високият наратив

Едно от най-известните изказвания на Местан е това, с което през ноември 2007 г. той обяснява изказване на Доган, според когото купуването на гласове е европейско явление. Местан казва: "ДПС чрез своя лидер имаше доблестта да назове в прав текст, да покаже уродливите явления в обществото, но не като израз на съгласие, а с мотивация да проведем истински дебат не само в парламента, но и в гражданското общество, за начините за преодоляването им... Когато един лекар прави скенер на един организъм, той не може да бъде обвинен за това, че снимката, направена от него, показва това раково образувание. Не прави чест на групата народни представители да занимава обществото с безсилието си да разбере високия наратив на един философ."

ЗА НЕГО

Проф. Михаил Константинов, математик:

Никога не е късно да станеш за резил

Доскоро образът на Местан бе положителен, но с това висене по чужди посолства го срина. Създаде прецедент, аз не си спомням български политик да се е крил в чужди посолства. Никога не е късно човек да стане за резил.

Димитър Иванов, председател на Общото събрание на УНИБИТ:

Допусна сериозни грешки

Лютви Местан допусна сериозни политически и изборни грешки, поради което и резултатите на последните избори за ДПС бяха незадоволителни. Има условия да бъде разследван за държавна измяна. Дали има държавна измяна или не, е друг въпрос, но аз бих препоръчал на хората, които отговарят за този сектор на българската правозащитна система, да се заемат с този проблем за по-скорошното му изясняване.

Осман Октай, бивш депутат от ДПС:

Опраскаха го грубо

Начинът, по който грубо е опраскан Лютви Местан, ми напомня на процеса срещу Трайчо Костов. Не смятам, че Местан е предател. Доган можеше да изключи Лютви Местан след Нова година, вместо да разваля празниците на хората. Едва ли Турция ще има териториални претенции към страната ни. Турските лидери ще търсят приятелство със съседните държави в тази сложна обстановка в Близкия изток.

Касим Дал, създател на Народна партия „Свобода и достойнство":

Може да работим заедно

Може да работим заедно с Лютви Местан. Не изключвам тази възможност, но първо трябва да видим какви стъпки ще предприеме.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи