Мишки влудиха софиянци по празниците

Напаст в домове край Перловската река и в Студентския град

Проф. Тодор Кантарджиев: Дръжте зимнината на 30 см от земята

Около 40 лева струва дератизация на двустаен апартамент

Мишки и плъхове плъзнаха в индустриални зони, мазета и приземни етажи, а в блокове нахлуха през канализацията.

Това алармихара „Труд“ вчера жители на софийски квартали и села, полудели по празниците заради напастта.

„В последните дни ни търсят софиянци, които живеят в началото на „Цариградско шосе“, в къщи и кооперации покрай Перловската река, в Студентския град“, изброи Петър Цветков от фирма „Бран инсект“, която се бори с всякакви вредители.

Столичани се оплаквали и от мишки, открити край стълбища в жилищни блокове, по тавани и мазета в сателитните на София градове и села. Къщи, издигнати в близост до река Марица, сгради в индустриалните зони на Пловдив, Бургас и Нова Загора също не били пощадени от гризачите. „А някои от тях гризат дори кабели и хоросан“, допълни Цветков.

„Тъй като нямаше дъждове, които да удавят част от популацията, тази година мишките силно се размножиха. А падналият студ ги кара да влизат в мазета и приземни етажи, за да търсят храна“, посочи проф. Тодор Кантарджиев, директор на центъра по заразни и паразитни болести. Неговият съвет е зимнината и продуктите да се съхранява на 30 см от земята, всички дупки и процепи в къщите и блоковете да се запълнят, а върху канализационните отвори да се поставят мрежи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве