България U20 срещу Русия на четвъртфиналите в Португалия

Бившият вътрешен министър Валентин Радев ще ръководи етичната комисия на ГЕРБ

Иде драма с паспорти и лични карти до 2021 г. Изтича валидността на над 4 милиона документи в следващите 2 години

В Словакия песимисти: „Левски“ е по-богат и по-опитен

Потвърдиха два случая на африканска чума по прасетата и в Търговищко Болестта е установена в семейно стопанство и на територията на ловно

Облагане при настаняване чрез платформата Airbnb

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 юли 2019

Спират пенсията в Турция, ако не обявиш, че си жив Българите подават декларация два пъти годишно

Борис Джонсън събрал 200 хиляди паунда под формата на дарения за кампанията му Общата сума през последната година е достигнала 702 хил. британски лири

Цветан Цветанов останал само с кредити след покупката на новия апартамент Премиерът и президентът трупат спестявания от заплати, семейството на Нинова си купило японска кола

Джошуа плаши със съд Руис

Председателят на „Боец” нападнал журналисти Човек на Цветан Василев ранил екип на телевизия

Приложение ни казва къде има ремонти Апликацията съобщава за катастрофи и спирания на вода или парно

Пускат армията в борбата с чумата Затягат контрола по границите

Наркобаронът Ел Чапо получи доживотен затвор

НАП за „Труд“: 6,6 млн. лева повече от здравни вноски само за два дни

Според справка на НАП за „Труд“ за 22 и 23 декември

За да се лекуваме по НЗОК, вече трябва да сме платили осигуровки за 5 г. назад

Около 6,6 млн. лева повече са събрани от здравни вноски в последните два дни, докогато по-евтино можехме да възстановим здравноосигурителните си права. Това съобщиха вчера за „Труд“ от Националната агенция за приходите.

Ударното издължаване стана на 22 и 23 декември, докогато за лечение по НЗОК се погасяваха осигуровките за 3 години назад. А след 23 декември влезе в сила изискването за плащане на дължимите осигуровки за 5 години назад.

От НАП добавиха, че сумата от 6,6 млн. лв. се получава, като се направи сравнение със събираемостта на осигуровки, ако нямаше такава активна кампания за вземането им.

Който е използвал „намалението“, за 3 години назад е покрил всичките си дължими вноски срещу около 690 лв. А който тепърва ще го стори, ще трябва да преведе близо два пъти повече – или точно 1262, 92 лв. Сумата представлява сбора от непланетените вноски от 1008 лв. и начислените лихви за периода.

Все още НАП не разполага с точни данни колко души са се издължили в последните два дни и до колко българи са се стопили неосигурените. Ако обаче надвнесената сума от 6,6 млн. лв. се раздели на общовалидната вноска от 690 лв. за тотално неосигурените, излиза, че близо 9565 българи са превели своя „данък здраве“. Според различни данни на ведомства неосигурените се движат от 700 000 души до 1,2 милиона. Често някои от неизрядните платци се издължават на пожар, когато влязат в болница, за да могат да се възползват от покриваните от НЗОК скъпи операции. Защото българите без осигуровки имат право само на спешна помощ.

Съществува обаче една група от близо 250 000 нашенци, които са заможни, но не желаят да превеждат вноските си, тъй като не вярват на системата. Те се лекуват кешово.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.