Раздадоха 1000 икони и курбан против жертви на пътя

1000 икони и курбан от 300 кг телешко месо бяха раздадени на пътуващите по пътя Смолян - Пловдив в понеделник по обяд.

Инициативата за курбан против жертви на пътя е на кмета на чепеларското село Забърдо Валентин Черпоков и се провежда за 10-ти година на получилия печалното название "пътят на смъртта" основен път за Смолянско.

Курбанът бе осветен от игумена на Бачковския манастир отец Симон, архимандрит Висарион и отец Апостол Аролски. Те отслужиха водосвет за здравето на пътниците в страната и против катастрофи на разклона за село Забърдо.

Областният управител на Смолян Недялко Славов и отец Аролски първи спряха автомобил и дадоха на младо семейство софиянци с малко дете курбан и иконка на Света Богородица, като им пожелаха здраве и безаварийно пътуване.

За първи път на курбана се раздаваха иконки дарени и осветени в Бачковския манастир. "Много хора загиват по пътищата. Дано през следващата година с иконките с чудотворния лик на нашата икона от Бачковския манастир да предпазва всички пътуващи от неразумни действия на пътя, съобразена скорост и най вече да няма жертви", каза отец Симон.

"Надявам се по този начин да даде принос в това да направим шофьорите по внимателни. Да не карат след употреба на алкохол. Считам, че тази инициатива веднага след Рождество Христово заслужава да и се даде гласност, заради безопасността по пътищата", каза и Славов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини