"Планински ангел" атакува най-опасния връх на планетата

В първата половина на декември за Патагония е заминала българска експедиция с ръководител Мартин Маровски от ловешкия клуб за екстремни спортове "Планински ангели". Основната цел на родните катерачи експедицията е изкачване на връх Серо Торе в Патагония и на една от т.нар. "сини кули" в чилийския национален парк Торес дел Пайне, които нямат българско изкачване, както и прокарване на премиерен маршрут по масива Фиц Рой, част от Андите, научу днес наш екип. От клуб "Планински ангели" - Ловеч потвърдиха лаконично информацията.

Групата алпинисти са били са били изпратени с молебен за успех, отслужен в ловешкия катедрален храм "Св. Троица". Преди да отпътува Мартин Маровски е заявил, че ако експедицията осъществи целите си, българският стенен алпинизъм ще получи голямо международно признание и ще даде тласък на родното big wall катерене.

Очаква се българите да се завърнат у нас в началото на февруари 2016 г.

Мартин Маровски е многократен републикански шампион по алпинизъм, два пъти носител на престижната годишна награда за алпинизъм на БФКА, треньор и преподавател по алпинизъм и ски, член на международната планинска асоциация Union International Mountain Leaders Association, член на комисия "Алпинизъм" при БФКА, автор на голяма част от най-трудните зимни и летни катерачни маршрути в България и Македония, изкачил е голяма част от емблематичните стени в Алпите, има изкачвания в Перуанските Анди и Хималаите.

За Серо Торе, който е основна цел на групата на Мартин Маровски, пък се знае, че е зашеметяващо заострен скален връх в Патагония. Той е смятан за един от най-трудните за изкачване върхове в света. Въпреки неголямата си височина от 3 128 м, върхът изправя пред алпинистите различни по характер трудности. От техническа гледна точка той предоставя уникални условия за катерене - комбинирания скално-микстов терен, съчетан с фирнован (заледен) сняг, който се задържа по отвеса без да се свлича. Свирепите метеорологични условия, образувани от въздействието на въздушните маси от Тихия и Атлантическия океани, близостта до Южната полярна шапка и ветровете, достигащи 200 км/ч, правят изкачванията на Серо Торе почти невъзможни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл