Откраднаха части от оръдия за сняг на Витоша

Откраднати са важни части и кабели под високо напрежение от три ключови оръдия за изкуствен сняг на Витоша. Това съобщиха от дружеството, стопанисващо ски зоната “Витоша ски”.

Съоръженията, които са повредени в неделя късно вечерта, от години се поставят около пътеката за Меча поляна на писта “Витошко лале 1”. Те били ползвани за последно преди десетина дни, тогава обаче температурите не позволявали снегът да се задържи.

“Това е най-дръзката кражба, която се е случвала на Витоша. Дружеството оперира в ски зона Алеко от 8 години. През всички тези години, включително и това лято, имахме откраднати кабели по лифтовете и влековете, но да се краде кабел под високо напрежение се случва за пръв път”, коментира пред “Труд” Радослав Пеев, началник сектор “Ски писти” в дружеството. По думите му задигането на кабелите изглежда като умишлен саботаж, а не като кражба с цел предаване на откраднатото за вторични суровини, тъй като в кабелите има минимални количества метал, а куплунгите са от пластмаса. Освен това самата кражба се случва дни преди очакваното застудяване, при което машините могат да създадат достатъчно сняг.

“Явно напрежението ескалира и тези противници на туризма и белите спортове се чувстват вече немощни и безпомощни, за да крадат кабели”, добави Пеев.

От години насам ски туризмът в любимата на софиянци планина е обект на агресивни нападки.

Оказва се, че саботьорите са били добре подготвени, тъй като по съоръженията няма следи от вандалска намеса, а всичко е откачено бързо и професионално.

“Това е безпрецедентен обир за Витоша - за половин час са отмъкнати кабели с дължина по 100 метра”, обясни Пеев.

Престъпниците са заснети от охранителните камери, а кадрите са изпратени в полицията за разпознаване и образуване на производство.

За възстановяването на щетите ще се наложи да бъдат доставени части от чужбина. Стойността на ремонта ще е над 5000 евро, като точната сума все още не е ясна. От компанията обясниха, че пратката с новите части трябва да бъде окомплектована и пратена по куриер днес, за да бъдат ремонтирани уредите максимално скоро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право