бТВ спря за половин час

5G мрежите спъват подслушването на престъпници Европол се жалва, че няма ресурс за битка при новите телекомуникационни системи

Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз не иска твърд Брекзит

Три от три за Хубчев, „Левски“ продължава напред в Европа

Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 юли 2019

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

Разследват мним архитект във Велико Търново 60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Кадър на ДАНС поема военното разузнаване

Разследват корупция при доставки за ВВС Дружеството “Балкантел” е изпълнявало поръчки на НЕК, АЕЦ “Козлодуй”, “Булгартрнасгаз” и др.

Д-р Димитров гръмнал Плъха при самоотбрана (обзор) 2 г. условно за лекаря от Пловдив, застрелял крадец

Правят проучване за контрабандата на горива При алкохола няма проблем за бюджета

Теменужка Петкова: Не се очаква шокиращо поскъпване на тока

Очаквам да има леко повишение, но то по никакъв начин не може да бъде шокиращо – така министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговори в студиото на „Лице в лице” по bTVна въпроса с колко очаква да поскъпне електроенергията след либерализацията на пазара догодина.

От 1 януари всеки ще може да избере доставчика си на ток, а цената ще се определя на пазарен принцип – Комисията за енергийно и водно регулиране ще определя само таксите за пренос, достъп и т.нар „Задължение към обществото”.

По думите на Петкова до момента в други държави се е наблюдавало „леко повишаване” (тя не каза с колко – б.р.) непосредствено след либерализацията, като много скоро след това цените падат под нивата, в които процесът е започнал. Според нея предреченият от социалиста Таско Ерменков скок с 35 на сто е „изключително много”, но не се ангажира с проценти.

Петкова подчерта, че е помислено за уязвимите потребители, като със Световната банка е подписан договор, една от целите на които е създаването на механизъм за защитата им. Енергийният министър посочи, че за идентифицирането на енергийно бедните ще помогнат социалното министерство и европейската комисия.

„България е една от последните страни членки на ЕС, които не са либерализирали напълно своя пазар”, каза министърът и посочи, че ако процесът не бъде завършен ни грозят санкции от еврокомисията. По думите й за обикновените потребители няма нищо притеснително, тъй като целта на целия процес е по пазарен път да се стигне до цени, които удовлетворяват интересите на домакинствата и на бизнеса.

Теменужка Петкова потвърди, че има възможност китайски инвеститори да участват в позагубилия скорост проект за Седми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

„След посещението (на голяма правителствена делегация – б.р.) в Китай наистина беше заявен инвеститорски интерес от една от най-големите китайски енергийни компании. 2 седмици по-късно у нас пристигна изпълнителният директор на компанията. Показахме централата, те бяха много впечатлени”, обясни министърът.

Създадена е и работна група, която обменя информация и до 3-4 месеца ще има яснота дали ще се работи с компанията. Петкова подчерта, че евентуален договор ще е без държавна гаранция и без дългосрочен ангажимент за изкупуване на тока от новия енергоблок.

По думите й е възможен вариант да се работи с технология от американската компания „Уестингхаус”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.