Теменужка Петкова: Не се очаква шокиращо поскъпване на тока

Очаквам да има леко повишение, но то по никакъв начин не може да бъде шокиращо – така министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговори в студиото на „Лице в лице” по bTVна въпроса с колко очаква да поскъпне електроенергията след либерализацията на пазара догодина.

От 1 януари всеки ще може да избере доставчика си на ток, а цената ще се определя на пазарен принцип – Комисията за енергийно и водно регулиране ще определя само таксите за пренос, достъп и т.нар „Задължение към обществото”.

По думите на Петкова до момента в други държави се е наблюдавало „леко повишаване” (тя не каза с колко – б.р.) непосредствено след либерализацията, като много скоро след това цените падат под нивата, в които процесът е започнал. Според нея предреченият от социалиста Таско Ерменков скок с 35 на сто е „изключително много”, но не се ангажира с проценти.

Петкова подчерта, че е помислено за уязвимите потребители, като със Световната банка е подписан договор, една от целите на които е създаването на механизъм за защитата им. Енергийният министър посочи, че за идентифицирането на енергийно бедните ще помогнат социалното министерство и европейската комисия.

„България е една от последните страни членки на ЕС, които не са либерализирали напълно своя пазар”, каза министърът и посочи, че ако процесът не бъде завършен ни грозят санкции от еврокомисията. По думите й за обикновените потребители няма нищо притеснително, тъй като целта на целия процес е по пазарен път да се стигне до цени, които удовлетворяват интересите на домакинствата и на бизнеса.

Теменужка Петкова потвърди, че има възможност китайски инвеститори да участват в позагубилия скорост проект за Седми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

„След посещението (на голяма правителствена делегация – б.р.) в Китай наистина беше заявен инвеститорски интерес от една от най-големите китайски енергийни компании. 2 седмици по-късно у нас пристигна изпълнителният директор на компанията. Показахме централата, те бяха много впечатлени”, обясни министърът.

Създадена е и работна група, която обменя информация и до 3-4 месеца ще има яснота дали ще се работи с компанията. Петкова подчерта, че евентуален договор ще е без държавна гаранция и без дългосрочен ангажимент за изкупуване на тока от новия енергоблок.

По думите й е възможен вариант да се работи с технология от американската компания „Уестингхаус”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини