Общинският съвет в Свиленград плаши да блокира границата

Ако правителството вземе решение за затваряне на митница „Свиленград“, ще има протести и блокада на граничния пункт "Капитан Андреево". Това единодушно обяви вчера общинският съвет на Свиленград.

Декларацията против подготвяното от кабинета закриване на митницата заради корупция е подписана от всичките 21 съветници още на 23 декември, каза председателят на Общинския съвет Никола Динков. Документът е изпратен до председателя на парламента Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов и областния управител на Хасково. Както „Труд“ писа, идеята да се блокира пунктът още преди празниците първи разви общинският съветник Живко Желев.

Според Общинския съвет на Свиленград закриването на митницата няма да премахне корупционните практики. Много по-целесъобразно и ефективно е административната и структурна реформа да се извърши на място в Свиленград, смятат местните съветници. Председателят на Общинския съвет Никола Динков посочи, че най-големият сухопътен пункт на Европа - "Капитан Андреево", спира преминаването на големи пратки с наркотици.

Преструктурирането на митницата в Свиленград бе предложено след задържането на 21 митничари от ДАНС и ГДБОП в поредната акция срещу корупцията на най-големия наш сухоземен граничен пункт с Турция. За 14 от тях бе поискан постоянен арест, но Спецсъдът ги пусна под гаранция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес