Автоджамбази "маскират" крадени коли като законни

Автокрадците използват заводска техника, за да превърнат откраднатите луксозни коли в клонинги на вече съществуващи автомобили. Между 300 и 400 хиляди лева годишно печели един автокрадец от схемата за износ на автомобили двойници, съобщава bTV.

Луксозните коли се крадат по поръчка, а след това се преправят така, че да приличат на вече съществуващи законни коли. На вид са абсолютно еднакви, даже с еднакви регистрационни табели.

„Те гледат да го докарат и на вид. Да няма никакви разлики. Пренабива се рамата, сменяват се регистрационните табели, идентични на оригиналните. Документите са идентични с оригиналните”, коментира Пламен Максимов от СДВР.

В софийски гараж криминалистите са открили заводска машина, с която се преправя рамата на откраднатите коли. За целия комплект фалшиви документи, както и за двете фалшиви регистрационни табели автоджамбазите плащат до 1700 лева. Комплектът се купува от Гърция или Турция, а пренабиването на рамата струва 600 лева.

„Двойникът - не може да му се вземе колкото на истински автомобил. Той се взима на половин цена. Значи – ако колата примерно струва 50 хиляди лева, за 25 хиляди се продава”, посочи Максимов.

Любомир Доросиев, който се занимава с търговия на автомобили е попадал на подобна кола двойник, купена от чужбина: „На словенската граница свалиха автомобила, като казаха, че този автомобил се издирва”. След пет месеца чакане и разследване се оказало, че Любомир е купил истинската кола.

За да не се разкрие измамата при евентуално нарушение на пътя, фалшифицираните коли се изнасят в държави извън Евросъюза, където се пререгистрират и се карат законно.

Най-много двойници на откраднати коли са засечени в Украйна, Русия, Турция и арабския свят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини