Ракия сее смърт в Якоруда: Търсят откъде е отровната напитка, в града няма нито един законен казан (обзор)

Пиенето на отровна ракия доведе до масова смърт на мъже в Якоруда. Четирима починаха в рамките на три дни, още четирима са в тежко състояние в благоевградската реанимация, а полицията проверява и смъртта на още двама мъже, починали в Разлог. Първите резултати показаха, че те също са станали жертва на ментето, но изследванията са изпратени в София за потвърждение.

Групата, която е пила метаноловата напитка, е все от млади хора на възраст от 30 до 40 години. Дежурните лекари не са разпознали веднага симптомите на отравяне. В първите минути дори не знаели какво става, защото младите хора изпадали за броени минути в кома и умирали.

Едва в неделя вечер полицията е сигнализирана и се задейства да търси източника на отровната напитка, която се разпространява и убива хора в Якоруда. Посред нощ в неделя след 23 часа вечерта десетина полицаи нахлуват в дома на местния бизнесмен Тайфи Мекльов, 46-годишен. Той е арестуван, направен е и обиск на дома му, откъдето е иззет един бидон с домашна ракия.

В дома му в Якоруда в понеделник екипът на “Труд” завари само родителите на Тайфи - баща му Мустафа и майка му Айше, които плачеха. “Дойдоха униформените и ни взеха ракийката, аз лично я варя тук на казана у града. Пили сме всички от нея, нищо ни няма. Синът ми не е продавал ракия. Той има дърводелски цех и в петък, на 25 декември, ни каза: “Тате, отивам в цеха с приятелчета да се почерпим.” Там били две от момчетата, които починаха - Вайдин и Салих, и други май. Всеки от тях носел бутилки с ракия и мезета”, разказа Мустафа Мекльов. Синът му обаче е задържан по показания на оцелелите, които са заявили пред следовател, че от него са купили отровната напитка срещу 7 лева литърът.

Първите двама мъже са починали още на 21 декември в разложката болница - Юсуф Мемчов от Якоруда, на 33 г., и Салих Ендяков – 40-годишен, от велинградското село Кръстава. Близките им казват,че са пили също от отровната ракия, но от болницата им казали, че са починали от инфаркт. Роднините си ги взели, без да е извършвана аутопсия, и вече са погребани. За тези два случая прокуратурата нареди ексхумация.

Без аутопсия е погребан и Вайдин Мисанков - на 38 г. от Якоруда, който се води официално първият починал от алкохолно отравяне.

“Не сме видели кога е пил и къде е ходил, защото бях на работа”, разказва лелята на починалия Вайдин - Рафие Крачова. Той се е черпил, защото в стаята му намерихме бутилка с ракия. Приятелят му Салих Муртов, с когото заедно пили в дърводелския цех, също починал.

Отровата

покоси и колячи

на прасе

Съвсем отделен е случаят на ромите от Якоруда, чиято група, пила ракия, също е дала жертва - Мустафа Юсеинов. Те били поканени на клане на прасе от Медо Биков. Мъжете помогнали за разфасоването, а сетне стопанинът Биков извадил ракия да почерпи. Мустафа починал в неделя, а братовчедите Иван и Николай са в болницата. Там е попаднал и Медо Биков и чичото на един от ромите, които също пили ракия, но по-малко.

В Якоруда ракия се предлага навсякъде, най-вече се купува от пазара. Продава се от търговци от Пазарджик и Велинград, разказват местните хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини