На 19 юли 2019 да почерпят

Президентът Радев: За някои е важно да спечелят те, пък ако ще, да загуби цял народ

Токов удар причинил срива на БТВ

БТВ спря за половин час

5G мрежите спъват подслушването на престъпници Европол се жалва, че няма ресурс за битка при новите телекомуникационни системи

Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз не иска твърд Брекзит

Три от три за Хубчев, „Левски“ продължава напред в Европа

Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 юли 2019

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

Разследват мним архитект във Велико Търново 60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Кадър на ДАНС поема военното разузнаване

Нов апарат показва фалшиво мляко и алкохолни напитки

Апарат отчита разредени ли са напитките, които пием, съобщава БНТ.

Подобно устройство е патентовано през 2014 година, а новият прототип е модифициран и подобрен.

Дали в прясното мляко има вода може да се провери съвсем лесно. Необходимо е единствено след сваряването в малка проба да се добави спирт. Колкото по-бавно се пресече течността, толкова по-нагло са ви излъгали. Фалшиво мляко и алкохолни напитки, обаче, най-точно могат да се преценят чрез новия лазерен уред, който използва три лъча с различна дължина на вълната.

„В зависимост от вида на веществото каква е най-голямата му чувствителност при съответната дължина на вълната ние използваме или син, или зелен или червен лазер. Така че точността, с която можем да направим измерванията да бъде най-добра“, казва проф. Теменужка Йовчева.

По този метод учените се ориентират има ли добавки към напитките. Достатъчна е само една капка от изследвания продукт да бъде поставена върху уреда.

Ако има различни видове вина, ние между тях сравнение не можем да правим, но ако от дадена марка вино вече може да се прецени чрез този бърз експресен метод дали има добавено количество вода, дали има добавена захар“, каза Йовчева.

Подобно изследване на храни и напитки няма да струва скъпо, тъй като за него не се изискват никакви консумативи, а само минимално количество за пробата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.